З давніх часів правникам, та й не лише їм, відоме одне з основних положень цивільного права, сформульоване ще римськими юристами: «pacta servanda sunt» — договори треба виконувати.

Проблеми договірного права, як частини цивільного (приватного) права, сьогодні досліджуються багатьма науковцями, що є свідченням актуальності стану договірних відносин у країні — як відносин між фізичними особами щодо укладання і виконання незначних побутових договорів, так і між учасниками відносин у сфері підприємництва — гігантами індустрії і аграрного сектору української економіки, а також між ними і зарубіжними партнерами.
Видання протягом 1998—2008 років циклу наукових праць «Правове регулювання договірних відносин в умовах ринкової економіки в Україні», червоною ниткою в яких проходить проблема правового регулювання договірних відносин в Україні, стало помітною подією в житті юридичної громадськості і кожного, хто цікавиться проблемами договірного права — від студента-правника, який вперше відкрив підручник з цивільного права, до маститого професора чи академіка, для яких, здається, вже не залишилося таємниць у цивілістиці; від юрисконсульта — вчорашнього випускника юридичного навчального закладу — до судді Верховного Суду України — фахівця з величезним досвідом застосування норм цивільного законодавства.
Особливістю циклу праць, авторами яких є відомі в Україні вчені-цивілісти (переважно викладачі юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, наукові здобутки цивілістичної школи якого відомі не лише в Україні, а й за її межами) — академіки Академії правових наук України Н. Кузнєцова, В. Луць, члени-кореспонденти АПрНУ О. Дзера, Р. Майданик, професори І. Безклубий, С. Бервено, Т. Боднар, О. Кохановська, висунутого на здобуття Державної премії України у галузі науки і техніки за 2009 рік, є поєднання у ньому власне наукових праць (індивідуальні монографії І. Безклубого, С. Бервено, Т. Боднар, О. Кохановської) з проблем договірного права, виконання договірних зобов’язань, вчинення банківських правочинів, інформаційних договірних відносин тощо), індивідуальних і колективних підручників та навчальних посібників (Т. Боднар, В. Луць, Р. Майданик та інші) для вищої школи із цивільного і зобов’язального права, а також науково-практичних коментарів Цивільного кодексу України, у розробленні якого брали безпосередню участь члени робочої групи академіки АПрНУ Н. Кузнєцова і В. Луць.
Такий комплексний характер циклу праць дозволив охопити широке коло питань, починаючи від викладання азів цивільного права для студентів-правознавців у підручниках, науково-практичного коментування положень Цивільного кодексу України — як основи правильного застосування положень цивільного законодавства, і закінчуючи глибокими теоретичними дослідженнями актуальних проблем правового регулювання договірних відносин в умовах побудови і функціонування ринкової економіки в правовій державі і практичними рекомендаціями щодо їх розв’язання.
Значення рецензованого циклу праць як для науки цивільного права, так і для практики правозастосування важко переоцінити. Подібних великомасштабних комплексних досліджень, в яких би комплексно розглядалися різні аспекти договірних відносин, в Україні ще не було. Праці, що увійшли до циклу, можуть стати основою для подальшого вдосконалення правового регулювання договірних відносин в Україні, підвищення рівня підготовки фахівців у юридичних навчальних закладах, забезпечення законності в діяльності судових органів, адвокатури і нотаріату.
Викладене дає підстави для висновку, що за своєю актуальністю, шириною і глибиною порушених питань, отриманими результатами цикл наукових праць «Правове регулювання договірних відносин в умовах ринкової економіки в Україні» і його автори заслуговують на присудження Державної премії України в галузі науки і техніки за 2009 рік.
Валентин ЩЕРБИНА, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент АПрНУ, завідувач кафедри господарського права Київського національного університету імені Тараса Шевченка.