про стан готовності житлово-комунального господарства до опалювального сезону 2009—2010 років
Якийсь, на мій погляд, надто заспокійливий настрій панував нещодавно на позачерговій розширеній колегії Міністерства житлово-комунального господарства України. Але ж йшлося про підготовку до опалювального сезону. А це передусім приведення до належного технічного стану опалювальних мереж, житлово-комунального обладнання, утеплення приміщень і будинків тощо. І за нинішніх умов чи не найважливіше — фінансове забезпечення роботи цього величезного, складного і життєво важливого господарства країни.
Про важливість обговорюваних проблем і прагнення знайти відповіді на невирішені наявні міжгалузеві питання свідчило те, що в роботі колегії взяли участь міністр палива та енергетики Юрій Продан, заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський, віце-президент, виконавчий директор Асоціації міст України Мирослав Пітцик, представники кількох інших міністерств та відомств, навіть Генеральної прокуратури України.
А заспокоєння учасникам надало, мабуть, перше повідомлення міністра з питань житлово-комунального господарства України Олексія Кучеренка. Він на початку свого вступного слова наголосив: за нашим аналізом, інформаціями з обласних держадміністрацій житлово-комунальне господарство країни в нормальному стані входить у зиму. Готовність — майже стовідсоткова. Хоча є певні недоліки в окремих містах. Загалом справи з підготовкою до цьогорічної зими дещо кращі, ніж торік.
Що сприяло такому поліпшенню, що конкретно зроблено? Виявляється, такий майже благополучний стан стався тому, що «Уряд зробив все можливе, щоб зима прийшла не зненацька — підготовка до опалювального сезону йде за планом і майже завершена. Газ вчасно і в повному обсязі закачано до сховищ. Накопичено потрібний запас вугілля...».
А як справи насправді? Як повідомлялося на колегії, за дорученням міністра ЖКГ Державна житлово-комунальна інспекція (створена сім місяців тому) вибірково перевіряє об’єкти теплозабезпечення та житловий фонд і приходить до висновку, що повідомлені областями «показники готовності в багатьох регіонах не завжди відповідають дійсності — вони інколи трохи(!) завищені...».
Проте колегія в подальшому зосередила більше уваги не на технічному стані комунального господарства, а на стані розрахунків підприємств теплоенергетики і населення за газ. З цього питання були заслухані представники Кіровоградської, Луганської та Донецької областей, де нині найнижчий рівень розрахунків за спожитий газ. 
Кажучи про роль тарифів в загальній системі оплати за комунальні послуги, міністр Олексій Кучеренко заявив: там, де розумно, послідовно вели тарифну політику, там стан кращий. Чого не можна сказати про Київ.
Важливою проблемою у підготовці не лише до цьорічного опалювального сезону є модернізація комунальної теплоенергетики та схем теплопостачання населених пунктів. Це й було хоча другим, але надто важливим питанням у порядку денному колегії. Повідомлялося, що міністерство підготувало проект постанови Кабінету Міністрів «Про затвердження Державної цільової економічної програми модернізації комунальної теплоенергетики на 2010—2014 роки». Про проект програми і що вже практично робиться для реалізації заходів, передбачених загальнодержавною і регіональними програмами модернізації систем та схем теплопостачання, розповіла на колегії заступник міністра Мінжилкомунгоспу Ірина Запатріна.
Утім, програма модернізації, як бачимо, розрахована на кілька років. А вже сьогодні на порозі у наших оселях —нинішня зима. Вона й перевірить, де і що конкретно зробили для її зустрічі і звідки до столиці надходила недостовірна інформація...