Незважаючи на те, що лімітів на газ поки що немає, івано-франківський міський голова Віктор Анушкевичус підписав розпорядження про початок опалювального сезону. «Газ, який на даний момент використовуємо, надано в кредит. Проте ми підписали договір із ДК «Газ України». Угода буде зареєстрована не сьогодні—завтра», — запевнив міський голова. І повідомив, що борги міського теплового підприємства перед компанією «Нафтогаз України» за останній період зменшились і становлять 37 млн. грн. Незабаром буде погашено ще 2 мільйони. Є певні проблеми з отриманням кредиту, зауважив він, проте уже підписано угоду з «Нафтогазом України» про безперервну подачу газу до повного вирішення питання, повідомляє наш власкор Дарина НАЗАРЧУК.
В оселях більшості хмельниччан теж тепло, та чи не мерзнутимуть вони протягом зими, залежить від розрахунків за газ. Поки що область із 47 мільйонами боргу за спожите блакитне паливо стоїть у середині списку неплатників. Серед найбільших боржників — бюджетні організації. Вони очікують понад дев’ять мільйонів гривень, щоб сплатити тепловикам. А тим часом холоди виставлятимуть вже нові рахунки.
Значна частина боргів виникла через нерозпорядливість уряду. Ситуація, коли плата за газ піднімається заднім числом, добре відома багатьом господарникам. Саме через це на початку року в області виникло понад 15 мільйонів гривень недоплати.
Варто додати, що місцевим теплопостачальникам довелося підвищити тарифи. Протягом року вони зросли в Шепетівці, Старокостянтинові, Нетішині, Білогір’ї, Дунаївцях. Комунальники вдячні, що рівень проплат після цього не знизився. А от у Городоцькому та Деражнянському районах взагалі відмовилися від централізованого теплопостачання, віддавши перевагу невеликим модульним котельням. Схоже, на цей самий шлях стануть і у Волочиську. Сьогодні й тепловики розуміють необхідність модернізації своїх структур. Для цього створено експертну групу, котра займатиметься розробкою систем оптимізації мереж теплопостачання, передає наш власкор Ірина КОЗАК.
На нещодавній селекторній нараді з питань підготовки об’єктів паливно-енергетичного комплексу до роботи в осінньо-зимовий період 2009—2010 років та стану оплати спожитих енергоносіїв і житлово-комунальних послуг Кіровоградщина згадувалася двічі.
Регіон серед областей, що найкраще підготувалися до зими. Показник розрахунків населення за спожитий газ рекордний — 117%. Проте, за даними Кабміну, рівень розрахунків області з НАК «Нафтогаз» — 31%. А за даними ОДА місцеві підприємства теплокомуненерго розрахувалися на 46%.
За словами голови ОДА Володимира Мовчана, значні борги область має через кіровоградське підприємство «Теплоенергоцентраль», яке було віддане владою міста в оренду харківському ТОВ «Високі енергетичні технології». Воно заборгувало за спожитий газ близько 26 млн. грн., які обласна влада намагається погасити.
Проблемними в підготовці до опалювального сезону залишаються селища Смоліне та Лісове (колишнє Кіровоград-25). І без допомоги уряду у вирішенні технічних питань тут не обійтися. Потребує розв’язання і питання відшкодування з держбюджету різниці в тарифах, повідомляє наш власкор Петро МЕЛЬНИК.