Бренд «Турбоатом» широко відомий у світі турбінобудування. Турбіни заводу сьогодні працюють у 45 країнах світу по всій планеті. В успіху українського виробника можна відзначити кілька складових. Це і виробничі потужності, і кадровий потенціал, і науковий підхід до вирішення завдань, що їх ставить перед енергетикою час. Не випадково ВАТ «Турбоатом» є головною науковою організацією енергомашинобудування України.

 

Причому, роботи з удосконалення турбін, з метою відповідності сучасному світовому рівню показників економічності, надійності й ремонтопридатності, завжди належали до пріоритетних питань, що стоять перед підприємством.

До останніх розробок, виконаних у конструкторському бюро заводу, належать і парові турбіни потужністю 325 МВт. Ці турбіни стратегічно важливі для енергетики України, тому що основу теплової енергетики держави складають 42 енергоблоки потужністю 300 МВт, основне обладнання яких, у тому числі й турбіни, експлуатується по 30—40 років, на 60—70 відсотків фізично зношене, морально застаріле і потребує заміни. ВАТ «Турбоатом» створило парові турбіни потужністю 325 МВт, що відповідають сучасному технічному рівню і використовуються як для заміни чи модернізації турбоагрегатів на діючих енергоблоках, так і для установки на нових електростанціях.

Турбіни нового покоління К-325 мають явні відмітні переваги порівняно з турбінами попереднього покоління К-300-240. Основними відмінними рисами турбіни К-325 є такі елементи:

- високоекономічна, надійна робоча лопатка останнього ступеня низького тиску;

- зварно-кований ротор низького тиску;

- ефективні профілі направляючих та робочих лопаток усіх циліндрів;

- надійна система спирання турбіни на фундамент;

- комбінація сегментних і втулкових опорних підшипників;

- система гідростатичного підйому роторів;

- проточна частина турбіни з робочими лопатками, що мають суцільнофрезерований бандаж і розвинуту систему вісерадіальних ущільнень;

- електрогідравлічна система регулювання;

- система контролю.

Усі ці ноу-хау, впроваджені в нових турбінах, розроблені конструкторським бюро ВАТ «Турбоатом» у творчій співдружності з академічними і навчальними інститутами і пройшли апробацію в умовах експлуатації, у заводських та інститутських лабораторіях. Спільна робота інженерів заводу і вчених дала змогу створити турбіну нового покоління, що відповідає сучасному світовому рівню.

Позитивним досвідом упровадження турбін нового покоління в Україні є заміна турбін на енергоблоці № 11 Придніпровської і блоці № 8 Зміївської ТЕС. Головний зразок турбіни К-310-23,5 було введено в експлуатацію на Придніпровській ТЕС у 2001 році. Слід відзначити, що проект реконструкції блока № 8 Зміївської ТЕС було виконано у співробітництві з одним із лідерів світового енергомашинобудування фірмою «Сіменс». У складі турбіни потужністю 325 МВт один циліндр (ЦВД) виробництва «Сіменс», а два циліндри (ЦСД і ЦНД) виробництва ВАТ «Турбоатом». Експлуатація енергоблоків і проведені випробування підтвердили високі техніко-економічні показники циліндрів турбіни, спроектованих і виготовлених «Турбоатомом».

Турбіни нового покоління встановлені й експлуатуються на блоках №№ 1, 3 і 4 ТЕС «Аксу» (Казахстан). На даний момент на цій ТЕС у монтажі перебуває турбіна на блоці № 2. На Новочеркаській ДРЕС (блоки №№ 4 і 6). Ще одну турбіну К-325 виробництва ВАТ «Турбоатом» було введено в експлуатацію в травні 2009 р. на блоці № 7 Новочеркаської ДРЕС (Росія). На ТЕС «Нанкін» і ТЕС «Інкоу» (Китай) працює по дві турбіни потужністю по 320 МВт на кожній електростанції.

Сьогодні ВАТ «Турбоатом» бере активну участь у масштабній довгостроковій програмі реконструкції енергоблоків українських теплоелектростанцій, яку реалізує ТОВ «Востокенерго» (ДТЕК). На Зуївській ТЕС компанією «Востокенерго» проводиться модернізація старих турбін К-300-240-2, раніше виготовлених у Харкові.

Блок № 2 з новою харківською турбіною пущено в експлуатацію в грудні 2008 р. Після реконструкції потужність енергоблока зросла на 25 МВт, ККД збільшився на 5% — це підтверджує високу ефективність упроваджених технічних рішень і дає можливість істотно заощаджувати витрату палива. Фінансові затрати на модернізацію турбін у кілька разів менші від затрат на спорудження нового енергоблока. На блоці № 1 Зуївської ТЕС закінчується монтаж вузлів модернізації турбіни.

Усе це свідчить про те, що в парових турбін нового покоління потужністю 325 МВт для теплових електростанцій виробництва ВАТ «Турбоатом» є хороше майбутнє.

Нині в цехах заводу виготовляється турбіна потужністю 330 МВт для споруджуваного енергоблока № 9 Новочеркаської ДРЕС (Росія). У травні 2009 р. з іранською компанією «Азараб Енерджі» підписано контракт на поставку двох парових турбін потужністю 315 МВт для нової споруджуваної ТЕС. Цей проект унікальний, оскільки турбіна забезпечує роботу в діапазоні широкої зміни температури води, що охолоджує, під час роботи зі змішувальним конденсатором. Поставка турбін до Ірану — це прорив українського енергообладнання на іранський енергетичний ринок. Підприємство також веде підготовку до укладення ще кількох контрактів на поставку турбін нового покоління.

У 2008 і 2009 рр. на всеукраїнському конкурсі-виставці «Барвиста Україна» парову турбіну К-325 визнано «Кращим вітчизняним товаром року».

У ході громадського обговорення й у численних відгуках роботі дано високу оцінку з боку багатьох організацій, учених, фахівців. Роботу одноголосно підтримано і визнано такою, що безумовно заслуговує присудження Державної премії України в галузі науки і техніки в 2009 році.

Віктор ШВЕЦОВ,головний конструктор парових турбін.

Знімки надані ВАТ «Турбоатом».