У день Покрови Пресвятої Богородиці Президент України Віктор Ющенко перебував на Волині. Свою поїздку він розпочав з селища Колки, що у Маневицькому районі. У 1943 році підрозділи Української повстанської армії визволили цю територію і саме містечко від гітлерівських окупантів. Сім місяців тут діяла Колківська республіка. Лише застосувавши авіацію і кинувши проти повстанців кількатисячну армію, фашистам вдалося ліквідувати цей вільний від окупантів острівець української землі.
Президент належно оцінив подвиг українських патріотів і поклав вінок до пам’ятного знака героям Колківської республіки, так само він вшанував і пам’ять воїнів Радянської Армії, що загинули за визволення селища в лютому 1944 року. Віктор Ющенко зауважив, що йому приємно бачити на мітингу поруч колишніх воїнів УПА і ветеранів Радянської Армії.
Через складні погодні умови заплановане за участю Президента Народне віче на Замковій площі Луцька довелося відмінити. Натомість відбулася зустріч з громадськістю області у приміщенні облмуздрамтеатру. Переповнений зал тепло прийняв Президента, прозвучало навіть забуте скандування «Ю-щен-ко, Ю-щен-ко» та «Ющенко наш Президент». У своєму виступі керівник держави проаналізував ситуацію в економіці країни, піддавши критиці дії уряду. Зокрема, Президент відзначив, що лише на погашення кредитів Україні в 2010 році доведеться сплатити більше, ніж передбачено бюджетом на фінансування оборони держави, охорону здоров’я, освіту. Не забув він нагадати присутнім, що протягом 2008—2009 років в Україні не проведено жодної економічної реформи, а обіцянки прем’єра часто не збігаються з можливостями держави.
Говорячи про розвиток демократії в державі, Віктор Ющенко зауважив, що вона на 50 відсотків залежить від вільної преси. Тому і надалі він боротиметься за те, щоб українські журналісти могли правдиво висвітлювати політичне життя країни. Як реальне досягнення демократії він навів приклад з виборами у Верховну Раду України, коли обидва рази протягом його президентської каденції перемогу на них здобували представники опозиції. Значне місце в промові Президента було приділено також питанням підтримки української мови, досягнення єдності у православній церкві.
Волинська область.