Комітет Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму завжди уважно ставиться до проблем та діяльності Міжнародного дитячого центру «Артек». Бо вважає, що його ефективне функціонування, оздоровлення в «Артеці» максимально можливої кількості дітей є одним з найважливіших завдань, яке повинне об’єднувати всі гілки влади держави. На засіданнях комітету його члени, незважаючи на партійну приналежність, завжди одностайно вирішували всі питання, пов’язані з посиленням державної підтримки «Артека», його розвитку.
Верховна Рада України прийняла Закон України «Про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія», постанови Верховної Ради України «Про невідкладні заходи щодо державної підтримки державних підприємств «Міжнародний дитячий центр «Артек» та «Український державний центр «Молода гвардія» і «Про інвентаризацію земель дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія».
На жаль, з початку цього року «Артек» постійно перебуває в центрі скандалів. Насамперед «Артек» не отримав бюджетного фінансування, через що табір не працював, і тільки оперативна реакція комітету за підтримки уряду дозволила вирішити це питання.
Усі негаразди, які супроводжують «Артек» в останні роки, пов’язані з неефективним управлінням дитячим табором з боку Державного управління справами. Саме після передачі «Артека» в підпорядкування ДУС і почалися зловживання, що призвели до накопичення значних боргів дитячого табору. Не може структура, завданням якої є управління державним майном і яка вважає всесвітньо відомий дитячий центр черговим комерційним підприємством, вирішувати питання оздоровлення дітей, збереження видатних педагогічно-виховних методик роботи з дітьми, накопичених в «Артеці», що підтверджує і система підбору його керівних кадрів. З другого боку, центральний орган виконавчої влади, до предмета відання якого належать питання організації оздоровлення і відпочинку дітей України, — Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту, фактично не має будь-яких важелів впливу на роботу МДЦ «Артек» — ані кадрових, ані фінансових. І останні події підтверджують цей стан речей.
Ефективне використання бюджетних коштів, подальша реконструкція «Артека» неможливі без вирішення питання його підпорядкування. Вже більше півроку Державним управлінням справами не виконуються вимоги постанови Верховної Ради України про підпорядкування «Артека» Кабінету Міністрів України, гальмуються питання інвентаризації майна табору тощо.
Для остаточного вирішення цього питання до Верховної Ради України внесено законопроект, яким пропонується законодавчо визначити, що «Артек» і «Молода гвардія» є державними підприємствами, котрі належать до сфери управління центрального органу виконавчої влади, предметом відання якого є питання організації оздоровлення і відпочинку дітей України. На жаль, він і досі не розглянутий Верховною Радою України.
Нагальними питаннями, що потребують вирішення найближчим часом, є:
— негайна передача Міжнародного дитячого центру «Артек» в підпорядкування Кабінету Міністрів України;
— прийняття проекту закону України «Про внесення змін до статті Закону України «Про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія» (р. № 4634);
— збереження в повному обсязі фінансування діяльності МДЦ «Артек»;
— проведення виваженої кадрової політики щодо забезпечення МДЦ «Артек» високопрофесійними досвідченими фахівцями — педагогами і вихователями.
Звертаюся до керівників і представників усіх гілок влади, політичних партій і громадських організацій, до кожного громадянина України, кому не байдужа доля Міжнародного дитячого центру «Артек», із закликом усіляко сприяти його становленню та розвиткові, безумовному виконанню усіх, без винятку, вимог законодавства щодо його підтримки, удосконаленню правової бази діяльності цієї перлини дитячого оздоровлення в нашій державі.
Павло КОСТЕНКО, голова Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму.