«Територія дитинства, відгороджена від байдужості та духовної порожнечі. Тут панують любов, розуміння й турбота». Саме так донедавна позиціонували Міжнародний дитячий центр «Артек». На жаль, відтепер його ім’я пов’язуватимуть ще й із секс-скандалом. Уперше інформацію про розбещення неповнолітніх на території «Артека» оприлюднив народний депутат із Партії регіонів Вадим Колесніченко. Ми попросили парламентарія відповісти на деякі наші запитання.
— Вадиме Васильовичу, звідки з’явилася така інформація?
— До мене звернулася заявниця, яка стурбована тим, що протягом тривалого часу вона безрезультатно домагалася порушення кримінальної справи стосовно розбещення її неповнолітніх дітей. За її словами, все блокувалося через те, що навіть коли затриманий у цій справі чоловік (чоловік заявниці та рідний батько дітей. — Авт.) називав прізвища інших осіб, причетних до зґвалтування, та їхні посади, представники міліції не вносили їх у протокол допиту. Їх не запрошували на допити і не проводили щодо них слідчі дії. Хоча діти, що проходять у справі, цих людей упізнали.
— Скільки постраждало дітей?
— Важко сказати скільки. Заявниця розповіла лише про своїх дітей — дочку та сина. Однак за матеріалами справи виходить, що справа була поставлена на потік.
— Ви вже звернулися з цього приводу до Генеральної прокуратури?
— Так, я звернувся до Генпрокуратури, Уповноваженого з прав людини та МВС. Сьогодні маємо інформацію, що з цього приводу до силових відомств із депутатськими запитами зверталися Григорій Омельченко та Олена Лукаш. Але за цей час на них не було отримано жодної відповіді. Це тим паче насторожує, оскільки Григорій Омельченко заявив, що йому телефонували по урядовій лінії й погрожували його родині за те, що він займається цією справою.
***
Сам Григорій Омельченко підтвердив факт такого дзвінка. «Той, хто мені телефонував, був або з похмілля, або щось з’їв не те. Так, такий дзвінок був, але я сприйняв його як жарт. Я не раз через це проходив, і доволі в жорстких формах, і стосовно себе, і своїх дітей, коли вони ще були маленькі. Думаю, що більше не телефонуватимуть», — сказав парламентарій.
Тим часом у Генеральній прокуратурі підтвердили наявність кримінальної справи за фактом розбещення неповнолітніх. За словами голови прес-служби ГПУ Юрія Бойченка, справа перебуває на стадії досудового слідства. «Є заарештований, якому пред’явлено обвинувачення. Нині встановлюється можлива причетність інших осіб до скоєння цього злочину», — сказав він.
А от поспілкуватися з керівництвом «Артека» нам не вдалося. Натомість порадили ознайомитися з офіційною відповіддю на сайті табору.
«Безвідповідальна поведінка народного депутата України завдає важкого удару по репутації Міжнародного дитячого центру «Артек» та загалом по національних та міжнародних інтересах нашої держави. Факти, викладені в заяві народного депутата, не мають до «Артека» жодного стосунку і неможливі на території центру», — йдеться в заяві.
Наразі слідство триває. Щоправда, про свою непричетність до скандалу вже заявили всі особи, прізвища яких було озвучено. Наскільки вони безневинні, мають визначити слідство і суд.
Григорій Омельченко вийшов із «Батьківщини»
Народний депутат України від БЮТ Григорій Омельченко написав заяву про вихід із партії «Батьківщина», повідомляє «Українська правда». «Я спокійно, без політичних звинувачень відправив поштою свою заяву на ім’я голови «Батьківщини» Юлії Тимошенко про те, що виходжу з партії, — сказав Г. Омельченко. — Просто перебувати далі в одній партії з особами, які мають кримінальне минуле, які сиділи за зґвалтування, за вбивства, мають клички злодіїв у законі, за інші злочини, за зловживання, які вчинялися, я більше не можу».
Депутат також зауважив, що впродовж півтора року звертався до керівництва партії з проханням «очиститись від таких людей». «Тож настає у кожної людини момент, коли вона робить для себе вибір. Я не хочу нікого звинувачувати», — заявив Г. Омельченко. Водночас він зазначив, що готовий прийняти будь-яке рішення фракції. «Я залишаюсь у фракції. Яке рішення прийме фракція, не ображатимусь ані на її членів, ані на фракцію в цілому, хоч би які навішували на мене звинувачення... Але я не чіпляюся за депутатський мандат», — сказав він.
Відповідаючи на запитання, чи не став причиною його виходу з партії скандал із розбещуванням неповнолітніх дітей на території «Артека», Г. Омельченко відповів: «Це, можливо, була остання краплина. Мабуть, так воно й було». Однак депутат заперечив, що хтось міг змусити його зробити такий крок. «Мене ніхто не може примусити робити щось проти моєї волі».
***

Тим часом у ЗМІ з’явилася інформація, що в БЮТ створюється група для внутрішнього розслідування ситуації з інформацією про причетність депутатів блоку до розбещення дітей в «Артеку», а очолить цю групу перший заступник лідера фракції БЮТ у Верховній Раді Андрій Кожем’якін.