Україні необхідно припинити пасивно чекати об’єднання великої Європи. Вона може і повинна стати лідером цього процесу. Про це заявив на прес-конференції народний депутат від фракції «НУ—НС», лідер громадської ініціативи «Фронт змін» Арсеній Яценюк.
За його словами, стати локомотивом об’єднання може і повинен східно-європейський проект інтеграції, який сприйматимуть як союзника і рівноправного партнера. Він також підкреслив, що Київ зобов’язаний узяти на себе ініціативу стати центром проектування і керування цим процесом.
Водночас А. Яценюк зазначив, що відносини з Європейським Союзом мають розпочатися з проекту вільного доступу товарів і послуг на європейський ринок і навпаки. Також повинна йти мова про вільне переміщення громадян як України, так і ЄС.
«Потрібно говорити про реальні спільні економічні проекти. Ми будемо працювати не тільки у форматі Україна—ЄС, а й у двосторонньому форматі: Україна—Берлін, Україна—Париж, Україна—країни-члени ЄС. Ще один пункт — це політичний діалог із країнами ЄС. Ці прагматичні пункти повинні запропонувати країнам-членам ЄС, а не підбудовуватися під політику, яку нам пропонують», — сказав народний депутат.
Також він розповів, що вже відомо не лише назву партії, а навіть сформовані списки членів партії. Хто увійде до політичної сили, парламентарій сказав: «Перед президентськими виборами всіх побачите».