Відкриваючи парламентські слухання «Закордонне українство: сучасний стан та перспективи співпраці», що проходили вчора у Верховній Раді, заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко закликав у сьогоднішній дискусії «дебатувати як українці, а не як представники політичних партій», наголосивши, що роботі українського парламенту часом заважає такий підхід, коли депутати більше думають про інтереси фракції, аніж про інтереси України.
Микола Томенко зауважив, що державна політика повинна діяти, виходячи з інтересів не лише громадян України, які проживають на її території. Він наголосив, що «за різними оцінками, до 20 мільйонів українців через різні обставини переживають і вболівають за Україну поза її межами. І державна політика повинна будуватися, виходячи з точки зору інтересів, переживань і думок усіх цих людей».
Він закликав присутніх на парламентських слуханнях більше говорити про правові проблеми та державні проекти. «Необхідно зробити все, щоб ми в кількісному і якісному форматі сприймали українську націю не як націю, яка розділена територіально та політично, а як націю, яка відчуває і живе солідарно», — зауважив М. Томенко.
Заступник Голови Верховної Ради запропонував невідкладно підготувати нову редакцію Закону «Про правовий статус закордонних українців». Він нагадав, що даний закон був прийнятий 4 березня 2004 року, і ним було запроваджено статус закордонного українця. «Закон фактично спростив порядок в’їзду на територію України закордонних українців, натомість він потребує більшого обсягу громадянських прав для забезпечення розвитку зв’язків із діаспорою, зокрема, і право отримання громадянства за спрощеною процедурою», — сказав М. Томенко.