Селище міського типу Кіровське, яке відвідав Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у перший день своєї робочої поїздки до Криму, є районним центром. В економіці цього району автономії головне місце належить сільськогосподарському виробництву. На території району розміщено сільськогосподарські підприємства, фермерські та підсобні господарства. Населення близько 61,3 тисячі осіб.
Зустріч глави парламенту з кіровчанами проходила в місцевому Будинку культури. На початку зустрічі Володимир Литвин сказав, що розмовлятиме з жителями селища в режимі діалогу.
Володимир Михайлович висловив власну думку з приводу процесів українського сьогодення та перспектив держави в майбутньому. В. Литвин наголосив, що Україна перебуває в дуже глибокій політичній та економічній кризі. Причини тут різні. На території Криму, в тому числі й Кіровського району, були прекрасні сади. Урожай відправляли до Росії, Білорусі та інших країн. Сьогодні все це вмирає. Він запевнив мешканців району, що все це буде відновлено. Бо наш народ працьовитий і сумлінний. А добросусідські відносини з Росією будуть налагоджені. Крим же має стати територією, яка повинна вирівнювати взаємовідносини між Україною та Росією.
Під час розмови порушувалися питання функціонування української та російської мови в Україні й на території півострова. Він запевнив кіровчан, що статус російської мови буде забезпечено. А з приводу поліпшення економічної ситуації сказав, що робитиме все, щоб податки залишалися на півострові, щоб були ліквідовані екологічні проблеми, які існують в Криму, щоб криміналітет не правив бал в автономії. І щоб не повторилася та ситуація (кримінальна. — Авт.) яка була на початку 90-х років минулого століття на півострові. Кримчани повинні почувати себе в добробуті, повинні спокійно жити та працювати. А для цього необхідно мати передбачувану владу в Києві, у тому числі й у Криму. Володимир Михайлович зазначив, що він є категоричним противником формування влади за квотними принципами і виборів до різних рад за партійними списками. «Перше, що треба зробити, — це скасувати вибори за партійними списками, люди повинні знати в Кіровському, Щелкіному, Леніному (адміністративні центри Криму. — Авт.), хто є їхнім депутатом», — сказав він. А на запитання із залу: «А чому перед вашим виступом немає виступу зірок естради?», Володимир Литвин з гумором відповів, що він сам зірка (у залі цей вислів мешканці селища зустріли оплесками й схваленням. — Авт.). На запитання: «З ким би ви хотіли створити коаліцію в парламенті?», глава парламенту відповів, що з вами.
Розмова Голови Верховної Ради України з людьми була насиченою, емоційною: люди ставили гострі запитання й практично знаходили відповіді на свої сподівання та надії, відчувалося, що вони задоволені зустріччю.
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з жителями міста Красноперекопськ.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.