В Україні немає ефективної стратегії протидії корупції. Тому необхідно ухвалити нові засади державної антикорупційної політики, які визначатимуть першочергові заходи із запобігання та протидії корупції. Це має бути основа для подальшої реформи у цій сфері. Тож Кабінет Міністрів зареєстрував у парламенті законопроект про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014—2017 роки.
Окрему увагу в цьому документі приділено питанням доступу до публічної інформації. Зокрема, передбачається внесення змін до законодавства для забезпечення:
— вільного доступу до даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців через Інтернет;
— розкриття даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Державного земельного кадастру через Інтернет;
— оприлюднення та створення умов для доступу до інформації про використання публічних коштів, якими розпоряджаються державні установи, суб’єкти господарювання державної і комунальної власності, установи загальнообов’язкового державного страхування і органи Пенсійного фонду України;
— розкриття фінансовими установами інформації про платежі до державного та місцевих бюджетів, які сплачують суб’єкти господарювання, що мають право на видобуток корисних копалин або використання природних ресурсів.
Крім того, в документі передбачено створення державного органу контролю за додержанням права на доступ до інформації, що відповідатиме стандартам незалежності та ефективності, а також забезпечення основи для запровадження доступу до інформації у формі «відкритих даних».
Також у проекті пропонується створити прозорі засади фінансування проведення виборів, діяльності політичних партій та усунути корупціогенні ризики у діяльності виборних органів і посилити громадський контроль за їхньою діяльністю.
А ще пропонується ухвалити законодавство щодо виконання рекомендацій Групи держав проти корупції (GRECO) у частині встановлення обмежень та забезпечення прозорості та підзвітності фінансування політичних партій і виборчих кампаній тощо. Крім того, в законопроекті передбачається створення сприятливих умов для ведення бізнесу, впровадження прозорої системи проведення державних закупівель, реформування судової влади в Україні та усунення ризиків корупції у судочинстві та діяльності органів кримінальної юстиції.
Проект закону потребує проведення консультацій із громадськістю. Оцінюватимуть стан виконання стратегії щороку за результатами парламентських слухань. З цією метою спеціально уповноважений орган з питань антикорупційної політики готуватиме проект щорічної національної доповіді, до якої включатиметься звіт щодо стану виконання стратегії. Цей звіт подаватимуть до Верховної Ради до першого травня року, наступного за звітним. А Кабінет Міністрів затверджуватиме державну програму, яка переглядатиметься щорічно.
ЦИТАТА
Міністр юстиції Павло Петренко: 
— Законопроект про Антикорупційну стратегію на 2014—2017 роки є системним і передбачає чіткі законодавчі ініціативи щодо боротьби з корупцією, які має затвердити парламент. Зокрема, у проекті окреслено десять пріоритетних кроків із боротьби з корупцією, котрі необхідно зробити впродовж найближчих півроку.