«В Україні одні з кращих умов для сільського господарства, але якщо серйозно проаналізувати, то нічого не робиться для розвитку цієї галузі» — так Сергій Тігіпко прокоментував стан аграрного сектора в Україні.
За його словами, в країні немає системної роботи в цьому напрямі, не проводяться необхідні зміни для підтримки галузі. «Якщо розібратися, то потрібно зробити кілька речей для розвитку сільського господарства», — сказав Тігіпко. Політик упевнений, що держава повинна брати участь у процесі закупівлі зерна у сільськогосподарських виробників. «Держава має закуповувати хоча б чверть зерна за собівартістю плюс 10%, потримати його умовно чотири місяці, а після цього, коли воно зросте в ціні, випускати на ринок вже за собівартістю плюс 15%», — вважає Тігіпко.
На його переконання, має існувати чіткий механізм участі держави в цьому процесі, який би значно допоміг сільському виробнику зерна. Також політик зауважив проблему щорічного підвищення цін на пальне під час жнив в Україні. «Кожного разу, як тільки починаються жнива чи посівна, ціни на пальне одразу зростають», — сказав Тігіпко, додавши, що нафтотрейдери підвищують ціни, оскільки знають, що в селян немає виходу й вони куплять це пальне. «А де держава? Де резервний фонд, який у цій ситуації має напряму продавати це пальне за фіксованою ціною?» — запитує політик. На його думку, слід також удосконалювати механізм надання кредитів сільськогосподарським виробникам.
Прес-служба Сергія ТІГІПКА.