Голова Верховної Ради Володимир Литвин переконаний, що зовнішня політика України повинна будуватися на принципах прагматизму.
Про це В. Литвин заявив, виступаючи у вівторок перед учасниками Дев’ятої наради керівників закордонних дипломатичних установ країни на тему: «Завдання зовнішньополітичної служби України в зміцненні національної безпеки України на тлі сучасних викликів і загроз».
Голова Верховної Ради України привітав Петра Порошенка з призначенням на посаду керівника Міністерства закордонних справ, висловивши думку, що «перше й головне, що потрібно зробити, — зцементувати колектив та забезпечити відповідну матеріальну базу на розвиток, а не на виживання зовнішньополітичного відомства». Він також вважає за необхідне збільшити фінансування Міністерства закордонних справ України в державному бюджеті на наступний рік.
Торкаючись питання щодо зовнішньополітичної доктрини країни, В. Литвин зазначив, що «всім нам давно необхідно визначити, що потрібно країні». Керівник парламенту зауважив, що «політика не має жодного шансу на успіх, якщо народжена в головах політиків», а не підтримується народом. За його словами, зовнішня політика повинна бути «загальнодержавною, адекватною, оскільки вона підтверджена історією, історією дипломатії», а наразі вона не має «сучасної основи, така основа повністю відсутня». В. Литвин пояснив, що досі не прийнята нова редакція закону про основні засади зовнішньої політики, а діючий застарів.
Голова Верховної Ради, зазначивши, що політика «приречена на провал, якщо не корелюється із настроями суспільства», як приклад навів відносини з Російською Федерацією, питання вступу України до НАТО, наголосивши, зокрема, що останнє вносить розкол у суспільство.
«Зовнішня політика не приживеться, якщо вона не приживеться у кожному серці», — сказав керівник парламенту. В цьому контексті він зауважив, що «політику визначає зараз абсолютна меншість, це наша біда», наголосивши на важливості опрацювання нових підходів до зовнішньої політики. При цьому Голова Верховної Ради України підкреслив, що в політиків відсутнє бажання вести діалог. «Не хочуть, не вміють, не бажають», — додав він.
Керівник парламенту також наголосив, що в процесі розвитку відносин з іншими країнами потрібно спиратися не на декларації, а забезпечити прагматизм зовнішньої політики. «Переконаний — активна, безкомпромісна позиція сприятиме уникненню експромтів в українській політиці. Повинна бути принциповість та не потрібно демонструвати історичні образи», — наголосив він.
Голова Верховної Ради України повідомив, що в парламенті зареєстровано більш як 600 законопроектів, котрі стосуються зовнішньополітичної сфери, і пообіцяв, що проблем із ратифікацією цих документів не буде. В. Литвин також переконаний у необхідності активізації та систематизації роботи по лінії парламентських груп дружби.
В. Литвин повідомив, що в четвер до парламенту надійде доповідь Національної академії наук про соціально-економічний стан України обсягом 600 сторінок, наголосивши, що політики повинні нарешті дати відповідь, хто відповідає за нинішню ситуацію, визначити шляхи виходу з неї і чітко визначити виконавців.
В. Литвин вручив дипломатам відзнаки Верховної Ради України.
Прес-служба Верховної Ради України.