Шановна Юліє Володимирівно!
Депутатська фракція «Блок Литвина» вважає за доцільне привернути Вашу увагу до негативних тенденцій у сфері пожежної безпеки в Україні. Дедалі відчутнішими стають наслідки від пожеж, зокрема через збільшення кількості загиблих людей на них. Так, якщо у 1991 році смертельні випадки траплялися на кожній 35 пожежі, у 2000-му — на кожній 18, то у 2008 році люди гинули на кожній 12 пожежі. Значно зростають і матеріальні збитки від пожеж.
Є підстави стверджувати, що зазначені тенденції спричинені насамперед незадовільним рівнем діяльності Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Зокрема, вкрай неефективною є робота щодо попередження пожеж та інших надзвичайних ситуацій. Особливо непокоїть уже звична практика, коли представники міністерства заплющують очі на численні порушення будівельних норм при здачі до експлуатації новозведених чи реконструйованих об’єктів. Це дає підстави говорити про існування відповідних корупційних схем.
Не випадково за майже два роки діяльності нинішнього керівництва міністерства ситуація з пожежною безпекою в державі погіршилася. Про це промовисто свідчать факти резонансних пожеж лише за останній період: ТОВ «Слов’янський ринок» та зал гральних автоматів у Дніпропетровську; ЗАТ «ЗАЗ» у Запоріжжі; супермаркет мережі Рохтагі та підземна захисна споруда Фонду комунального майна у Сімферополі; цех переробки паперу ВАТ «ВЗП-2» та ЗАТ «Ринок «Оболонь» у Києві та ін. Внаслідок неналежного контролю за дотриманням правил пожежної безпеки на зазначених та інших об’єктах загинули і постраждали люди, а також заподіяно значних матеріальних збитків.
З огляду на це особливу тривогу викликають питання захисту від пожеж мешканців новозведених висотних будинків, протипожежного захисту стратегічних об’єктів, зокрема атомних електростанцій, а також споруджуваних об’єктів для проведення чемпіонату Європи з футболу у 2012 році.
Слід зазначити, що представники фракції «Блок Литвина» неодноразово зверталися до Кабінету Міністрів України із депутатськими зверненнями та запитами щодо незадовільної діяльності Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, а також щодо непрофесійності та причетності до корупційних діянь керівництва міністерства, зокрема заступника міністра Третьякова В. М.
З огляду на викладене, просимо Вас, шановна Юліє Володимирівно, особисто втрутитися в ситуацію, що склалася в Міністерстві України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, та розглянути питання про відповідність обійманим посадам його керівників.
З повагою Ігор ШАРОВ,голова фракції.