Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко закликала місцеві органи влади розрахуватися з НАК «Нафтогаз» за спожитий газ до початку опалювального сезону. На цьому, як повідомила прес-служба уряду, вона наголосила, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів.
«Я хотіла б, щоб до початку опалювального періоду місцеві органи влади розрахувалися за природний газ з НАК «Нафтогаз». Тому що за них ми це питання не вирішимо»,— сказала вона.
Підготовка об’єктів житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу до роботи в осінньо-зимовий період 2009/2010 років, виконання рішень уряду щодо оснащення магістральних нафто- та газопроводів, розподільних газових мереж лічильниками обліку, а також стан розрахунків за природний газ та теплову енергію були пріоритетними під час учорашнього засідання.
За словами прем’єра, «уряд зробив усе, що необхідно для того, аби опалювальний період пройшов успішно: накопичені всі необхідні резерви газу, вугілля, ядерного палива, забезпечені вчасно всі ремонти, які були в компетенції уряду». Водночас вона зауважила, що «довести тепло та гарячу воду до людей — функція місцевих органів влади».
Юлія Тимошенко повідомила, що уряд установить спеціальну систему контролю за діяльністю органів місцевої влади, яка дозволить оцінити, наскільки готовий до опалювального сезону кожен населений пункт.
Крім того, Прем’єр-міністр повідомила, що від учора в країні розпочала роботу місія Міжнародного валютного фонду. Її мета — проаналізувати виконання урядової антикризової програми. Наразі урядовці мали ухвалити на засіданні низку документів, присвячених подальшому втіленню в життя антикризових заходів, розроблених спільно з МВФ.
Повідомила прем’єр і про наміри уряду продовжити роботу з рекапіталізації банків. Назвавши водночас оздоровлення банківської системи одним із найважливіших напрямів співпраці між Україною, Світовим банком та МВФ.