Київська міська державна адміністрація доручила житлово-експлуатаційним конторам активізувати роботу зі стягнення з населення боргів за комунальні послуги. Нині в столиці близько 22,6% власників квартир заборгували за ЖКП понад 10 тис. грн. кожний. З початку року борг за ЖКП зріс з 376 млн. грн. до 516 млн.
КМДА 2008—2009 року виграла в судах 10 тис. справ на 33 млн. грн., а стягнуто близько 4 млн. — небагато, оскільки погашення відбувається за рахунок заробітної плати боржника. Щомісяця стягнення не може перевищувати 50% його зарплати. Нині міська влада має намір розпочати «хрестовий похід» проти неплатників, а ЖЕКам доручено розпочати претензійну роботу. З тим, щоб громадяни знали: за послуги неодмінно доведеться платити. Здається, КМДА застосовуватиме будь-які методи, навіть незаконні. Так чинять деякі райдержадміністрації, залучаючи колекторські фірми — замість судів. Спосіб ефективний: 80% боржників попереджені й почали розраховуватися за ЖКП.
Усе б нічого, якби борги не стягували за допомогою колекторських фірм, які стали популярними через уміння «вибивати» прострочені кредити шляхом тиску, шантажу й навіть насиллям. Але хіба київська влада не знає, що діяльність колекторів в Україні заборонена? Представники правоохоронних органів кажуть, що дії колекторів незаконні й радять скаржитися на них у прокуратуру: стягувати борги має право лише суд. Але й у такому разі громадянин має право оскаржити його рішення у суді вищої інстанції. Застосування послуг колекторів передбачає навіть кримінальну відповідальність.
Проте чиновники цього не бояться і дедалі частіше звертаються за послугами до колекторських фірм. В одному з обласних центрів, приміром, городяни сплатили за ЖКП не лише борг, а й... наперед. Юристи вважають, що без застосування колекторських методів навряд чи такий «успіх» був би можливий.
Пропозиція народжує попит: підвищуючи тарифи, влада не могла не передбачити, що рівень платежів знизиться, адже й до цього він становив 98,2%. Але насправді найбільшим боржником є сама КМДА, яка вже неспроможна покривати різницю в тарифах. Який колектор постукає у двері до неї?