Київрада відвела під забудову 8 ділянок площею 7,6 га у межах червоних ліній у Дарницькому районі столиці.
Ці землі розташовані поблизу виходів зі станцій метро «Позняки», «Харківська» та «Осокорки». Всі вони виділені бізнес-структурам, близьким до заступника київського міського голови Леоніда Черновецького з питань транспорту Валерія Міронова — пише «Деловая столица». Видання відзначає, що забудувати ділянки біля станцій метрополітену КМДА намагається уже давно.
Так, на конкурси виставлялося право зведення торговельних комплексів над станціями наземної частини Святошинсько-Броварської вітки (від «Гідропарку» до «Лісової») і проектованої лінії метро на Троєщину. Дев’ять наділів площею близько 8 га на Харківському масиві передавали в довгострокову оренду ще два роки тому на підставі результатів конкурсів, проведених головним управлінням економіки та інвестицій КМДА. Воно запропонувало потенційним інвесторам побудувати тут торговельно-розважальні та заклади громадського харчування, автостоянки. Переможцями визнано дев’ять компаній: «Скай-Буд ЛТД», «Бізнес Аргумент», «Нові будівельні системи ЛТД», «Ново-Комерцстрой», «А. С. П. ЛТД», «Про-Інвест», «Технобуд-комплекс ЛТД», «Магістраль-Буд ЛТД», «Сан Іннотех».
За даними газети, усі переможці конкурсів, крім ТОВ «Бізнес Аргумент», засновані ТОВ «Земельно-інвестиційна компанія», яка, у свою чергу, підконтрольна українській «дочці» кіпрського офшора «ВМТ девелопмент ЛТД». Нещодавно на цю компанію був переведений бізнес екс-депутата Київради від «Нашої України», заступника голови КМДА Валерія Міронова.
Те, що землевідведення проведене за два роки після оголошення результатів конкурсу, в КМДА пояснюють тривалою процедурою оформлення документів. Однак, за інформацією видання, більшість погоджень отримана цього року — після призначення Міронова на посаду заступника голови КМДА. За словами начальника управління планування Міністерства регіонального будівництва і розвитку Михайла Селенка, земельні ділянки надані з порушенням норм: «У містобудівного обгрунтування немає експертної оцінки Мінрегіонбуду, а відведення земель у межах червоних ліній узагалі заборонене законом». Однак, ймовірно, це не стане на заваді забудові, адже критики влади переконані, що саме перемога на інвестконкурсах, а тепер і надання самих земельних ділянок стали платою Черновецького за правильне голосування фракції «Наша Україна», у тому числі й на скандальній сесії Київради 1 жовтня 2007 року.