Міжнародна науково-практична конференція «Творчість Михайла Драй-Хмари в контексті неокласичних тенденцій у світовій літературі» працювала наприкінці минулого тижня в Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка. Її приурочили до 120-річчя від дня народження поета, який з університетом у Кам’янці мав тісний зв’язок, бо тут працював та займався науковою і громадською діяльністю.
У рамках форуму в університетському сквері відкрили пам’ятник Михайлу Драй-Хмарі, що нагадує гранітний листок. Такий задум авторів — подільських митців Бориса Негоди та Володимира Лашка. Вони бачать нашу націю в образі могутнього дерева, з якого нещадні бурі зірвали найкращі листки. Минулого року вони створили такий само «іменний» листок поета Володимира Свідзинського.
Справжнім натхненником відкриття пам’ятника Драй-Хмарі став заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, який, до слова, є його земляком. Міський голова Кам’янця-Подільського Анатолій Нестерук та голова РДА Ростислав Ярема теж допомогли, щоб задум цього року, попри кризу, було втілено в життя. З подякою за велику пошану до свого земляка з боку кам’янчан завітали представники Чорнобаївського району Черкаської області. Особливо зворушливим був виступ Любові Савченко, директора школи в селі Малі Канівці, малої батьківщини поета. Вона також є першою вчителькою Миколи Томенка, і щаслива, що виховала у свого учня пошану до української культури та літератури, активну позицію щодо відродження духовності та повернення Україні заборонених колись імен її славних синів, яким був Михайло Драй-Хмара. Отже, збуваються його пророчі слова: «Я вмру, а те, в що я вірю, залишиться».
На знімку: радісна мить зустрічі з поетом.
Фото автора.