На свято Покрови Пресвятої Богородиці, 14 жовтня, у Культурно-мистецькому центрі «Є» у Івано-Франківську стартує перший літературний фестиваль імені поета-дисидента Тараса МЕЛЬНИЧУКА, присвячений його 70-річчю.
За задумом ініціаторів та організаторів, новий літературний фестиваль покликаний прислужитися розвиткові української культури, вихованню доброго естетичного смаку та посприяти «просуванню» молодих авторів. Серед учасників — відомі літератори Тарас Прохасько, Галина Петросаняк, Віктор Неборак, Степан Процюк, Олег Лишега та інші.
Лауреат Шевченківської премії (1992) поет Тарас Мельничук за свою творчість у 70-х був несправедливо ув’язнений. Відтак — адміністративний нагляд, поневіряння в пошуках роботи. З 1987 року працював слюсарем-машиністом на Одеській залізниці. Останні публікації — в івано-франківській обласній газеті «Комсомольський прапор» та журналі «Україна». Весь цей час перебував під наглядом органів безпеки. Останні роки жив у Коломиї. Відійшов у вічність 29 березня 1995 року. Похований на родинному обійсті в селі Уторопах.
Івано-Франківська область.