«Вони там усі однакові»
Ось-ось офіційно розпочнеться президентська виборча кампанія. Політичні партії та громадські об`єднання вже вийшли «на старт». Утім, у кожного різна «фізична» підготовка, не однакова й команда.
Працювати з електоратом треба не лише у розпал «жнив»
Упродовж жовтня 2008-го — вересня 2009 року представники Черкаської організації Комітету виборців України вивчали діяльність політичних осередків партій, які функціонують в області. За результатами дослідження навіть створили фільм — «Парт.соm.». Висновки авторів документальної стрічки і загалом моніторингу невтішні: за винятком трьох—чотирьох партій, решта нагадує про себе лише під час електоральних жнив, за місяць—півтора перед голосуванням. Часто партосередки не мають навіть своїх громадських приймалень, а працюють «від коліна» — поруч з агітаційним наметом. У них відсутня також звітність про роботу на місцях, фактично немає зв`язку з виборцями.
Проаналізувавши дев`ять «провідних» партій, черкаський КВУ констатував, що «годяться на аналіз» тільки обласні осередки Народної партії, БЮТу та Партії регіонів. До певної міри заявляють про себе виступами в обласних та районних ЗМІ також СПУ та КПУ. Активність інших, навіть за ретельної уваги, не помічалася.
Експерти КВУ та місцеві політологи солідарні також в оцінці діяльності лідируючої трійки. Найконструктивнішу позицію перед початком президентських перегонів займає обласна організація Народної партії, котру очолює народний депутат України Сергій Терещук. Ця політична сила, не потрапивши на позаминулих виборах до Верховної Ради України, зробила для себе серйозні висновки: працювати з електоратом потрібно не в розпал політичної кампанії, а завжди. Тому навчені гірким досвідом народники в поті чола працюють нині в округах. За кількістю проведених з виборцями зустрічей, за масштабом конкретної допомоги потребуючим, виступами у пресі, на радіо і телебаченні черкаські соратники Володимира Литвина, безперечно, посідають перше місце серед своїх найближчих конкурентів. До слова, сам голова Народної партії більше чотирьох разів відвідував цього року Шевченків край і спілкувався з черкащанами.
Обласна організація політичної партії «ВО Батьківщина» за підтримки земляка, заступника Голови Верховної Ради Миколи Томенка, голови облради Володимира Греся та групи народних депутатів України результативно працює над вирішенням соціальних проблем села. З допомогою бютівців проводяться ремонти шкіл і доріг, відновлюють роботу дошкільні дитячі заклади та амбулаторії. Старання колег Юлії Тимошенко знаходять відгук у вдячних жителів сільських населених пунктів.
Регіонали показали м`язи під час недавніх відвідин Черкащини свого лідера Віктора Януковича. Під прапори ПР дружно прибули її представники з усіх районів області. Журналісти, котрі висвітлювали перебіг цієї події, одностайні були ось у чому: черкаські регіонали хоч і не часто проводять «огляд» своїх лав, однак ці лави досить згуртовані та дисципліновані. На це, безперечно, впливає й та обставина, що очолює обласний осередок ПР майже військова людина: ректор Черкаської академії пожежної безпеки, генерал-майор цивільної служби Віталій Бут.
Неоголошена війна
Цікава метаморфоза сталася з обласною політструктурою «Єдиного центру», яку очолював перший заступник голови облдержадміністрації Петро Гаман. Посадовець мав зовсім не шапочне знайомство з керівником секретаріату Президента Віктором Балогою. Однак відставка патрона, його критика дій В. Ющенка змінила розстановку сил у черкаському «Єдиному центрі». Петро Гаман залишив керівне партійне крісло, а разом з ним вийшла з партії і значна частина чиновників.
Голова облдержадміністрації Олександр Черевко, який представляє на обласному політолімпі «Нашу Україну», попри київську партійну лихоманку, настроєний оптимістично. Головний «нашоукраїнець» області впевнений, що справжніх прихильників Віктора Ющенка на Черкащині більше, ніж його опонентів. І нехай сьогодні «істинні помаранчеві» сили не проводять гучних мітингів і акцій, у вирішальну мить вони готові захистити завоювання Майдану, вважає партієць.
Уже сьогодні вулиці, майдани і шляхи-дороги по всій області заполонили численні намети та біл-борди. Напевно, лідером у цьому неоголошеному змаганні виступає Арсеній Яценюк. Незважаючи на антирекламу-пародію з горезвісним «Онанієм», лідер «Фронту змін» цілеспрямовано й наполегливо прагне донести свої плани порятунку країни. Втім, за спостереженням автора цих рядків, від «бойового листка», який з ранку до вечора пропонують перехожим біля смугастих наметів, чимало людей скептично відвертається.
Енергійно закликає з біл-бордів прочитати його книгу про економічний порятунок держави Сергій Тігіпко.
Ледь не дійшло до серйозного з`ясування стосунків під біл-бордами з антирекламою на слоган «Вона працює». «Лицарі» БЮТ намагалися будь-що зняти інший вислів: «Народ бідує». Тільки поява тележурналістів з операторами змусила ретируватися непримиренних конкурентів.
Утім, ці розбірки цікаві лише самим учасникам процесу. У більшості своїй народ не реагує ні на наочну агітацію, ні на сварки-дискусії, чи то пак ток-шоу. Люди стомилися від політики і політиків. Розчарувалися. Втратили віру. У поводирів. Дедалі частіше чути безнадійне і байдуже: «Вони там усі однакові».
Черкаська область.
Мал. Миколи КАПУСТИ.