Після виступу голови Рахункової палати Валентина Симоненка у Верховній Раді України 7 жовтня 2009 року з доповіддю про результати перевірки виконання держбюджету за перше півріччя 2009 року Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко звинуватила Рахункову палату у виконанні політичного замовлення.
У зв’язку з цим колегія Рахункової палати України поширила постанову про безпідставність таких звинувачень. Зокрема, колегія вважає, що поширена негативна та недостовірна інформація завдала істотної шкоди законним інтересам, діловій та професійній репутації Рахункової палати, оскільки ставить під сумнів дотримання нею головних принципів діяльності, передбачених ст. 3 Закону України «Про Рахункову палату», є спробою створити хибне публічне уявлення громадськості про нібито упереджений, замовлений та незаконний характер діяльності конституційного незалежного органу фінансового контролю при виконанні своїх функцій.
Колегія наголошує, що зазначені публічні звинувачення дискредитують діяльність Рахункової палати, паплюжать її загальновизнану ділову та професійну репутацію не тільки в Україні, а й на міжнародному рівні як активного учасника міжнародних організацій вищих органів фінансового контролю світу та Європи (ІNTOSAІ, EUROSAІ) і як зовнішнього аудитора ОБСЄ.
Отже, заяву Юлії Тимошенко Рахункова палата України розцінює як таку, що за своїм змістом дискредитує Рахункову палату як конституційний незалежний державний орган фінансового контролю та негативно впливає на її авторитет у суспільстві і серед міжнародної спільноти. Рахункова палата зажадала від Прем’єр-міністра невідкладних вибачень та спростування поширеної інформації.