У Полтаві відбулася всеукраїнська конференція «Вдосконалення та організація роботи зі зверненнями громадян». У її ході учасники з різних міст ознайомилися з досвідом полтавців. Загалом було запрошено півсотні посадовців із 36 міських рад. Наприклад, з Харкова, Дніпродзержинська, Житомира, Охтирки, Конотопа, Добропілля, Борисполя та інших міст. У заході взяли участь представники секретаріату Президента Сергій Конюхов та апарату Верховної Ради Галина Балюра.
Відкриваючи конференцію, міський голова Полтави Андрій Матковський ознайомив присутніх із досягненнями територіальної громади. Ефективний діалог з мешканцями — пріоритет для влади, зазначив він. Часто-густо до міськвиконкому звертаються люди, які вже втратили надію знайти правду на інших рівнях. А тут їх завжди вислухають і допоможуть.
У Полтавській міськраді, приміром, навіть створено спеціальне управління, яке оперативно й відповідально реагує на звернення мешканців. Для зручності відвідувачів діє інформаційний центр. До адміністратора протягом дня звертається в середньому дві сотні відвідувачів. На високий рівень поставлено контроль за виконанням. Реагування посадовців стає предметом аналізу на засіданнях виконавчого комітету. Досить активно проходить діалог на площах форуму офіційного сайту міської ради, який цього року ввійшов до двадцятки найкращих в Україні. За день його переглядають 500—700 користувачів. Полегшився «доступ» до влади і для інвалідів — у міськвиконкомі встановлено спеціальний ліфт. Отож створено всі умови, щоб полтавці не лишалися зі своїми проблемами наодинці, а могли за допомогою влади їх швидко і результативно розв’язати.
Віталій СКОБЕЛЬСЬКИЙ.
Полтава.
Бої місцевого значення навколо генплану
Депутати Зеленівської селищної ради направили прокуророві Херсонської області звернення про необхідність невідкладної перевірки дотримання і правильного застосування законів посадовими особами Херсонської міськради про включення до проекту генерального плану обласного центру земель Зеленівської селищної ради.
Зокрема, рада занепокоєна інформацією про те, що обласний центр претендує на 520 гектарів Зеленівської селищної ради. Водночас перший заступник херсонського міського голови Валерій Яременко не згодний з такою позицією депутатів селищної ради. За його словами, йдеться про коригування генплану та перспективи розвитку Херсона. Таке коригування проводиться один раз на п’ять років, а нинішній генплан Херсона було затверджено в 2003 році. І про жодну зміну кордонів селищ, які входять до міської межі, й мови бути не може, — заявив В. Яременко. Ну, а нинішнє коректування пов’язане зі збільшенням чисельності автотранспорту, необхідністю будівництва нових доріг і дорожніх розв’язок, паркінгів, місць масового відпочинку людей.
В’ячеслав ВОРОНКОВ.
Херсонська область.