«Україна і питання регіональної безпеки» — такою стала тема Парламентської Асамблеї НАТО, що проходить у Львові. В її роботі взяв участь Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович. Як відомо, євроатлантичні відносини з країнами Центральної та Східної Європи координуються в рамках так званої ініціативи Роуза-Рота, початок якої у 1990 році було покладено тодішнім головою Північноатлантичної Асамблеї конгресменом Чарлі Роузом та сенатором Біллом Ротом. 72-й семінар Роуза-Рота в місті Лева організовано в співпраці з Верховною Радою України, за підтримки відділу громадської дипломатії НАТО й Міністерства оборони Швейцарії (три попередні семінари проходили в Казахстані, Швеції та Македонії).

Як наголосив у своєму вітальному слові Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович, безпека — ключове питання як для держави в цілому, так і для кожної людини зокрема.
— Чи може сьогодні будь-яка держава самостійно забезпечувати свою безпеку? На таке запитання я можу з упевненістю сказати: ні. Протистояти загрозам кліматичних змін та природним катаклізмам, гіперросту злочинності та тероризму можливо лише через ефективну співпрацю з іншими країнами, установами й міжнародними організаціями. І на питання, чи можна зберегти безпеку без плідної співпраці з Росією і НАТО, я теж кажу: ні. Спільна участь у миротворчих заходах засвідчила, що ця співпраця може давати добрі результати, — підкреслив Олександр Лавринович.
Заступник голови Парламентської Асамблеї НАТО Хендрік Ян Ормела, звертаючись до присутніх, закликав учасників заходу до відвертого обміну думками. За його словами, в ході семінару буде обговорено ситуацію не лише в Україні, а й в інших східноєвропейських країнах, що межують з ЄС та НАТО. Зокрема, йтиме мова про конфлікти в молдовському Придністров’ї, ситуацію в Білорусі, співпрацю Альянсу з Грузією. Він також наголосив, що НАТО вітає прагнення України до вступу в Альянс, усі 28 країн — членів НАТО хотіли б бачити Україну в складі цієї структури. «Отож сьогодні все залежить лише від України. Ми гарантуємо свою підтримку, однак, зі свого боку, Україна має гарантувати проведення реформ у політичній, суспільній, економічній, судовій сферах. Такі реформи було здійснено в усіх країнах, що прагнули приєднатися до НАТО. Вони були нелегкими, але врешті виявилися корисними для самих же країн».
Під час засідання асамблеї було оприлюднено дані останніх соціологічних опитувань, які засвідчили, що в Україні до вступу в НАТО позитивно ставиться вже понад 30 відсотків населення. Порівняно з квітнем—травнем минулого року кількість прихильників такого альянсу збільшилася на 10—12 відсотків.
Учасники семінару працюватимуть у Львові три дні.