1. Не загравати, а розмовляти
Нині загрози зриву президентських виборів немає. Про це на прес-конференції у Чернігові заявив Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Але це може статися після першого туру виборів. «Коли не будуть реалізовані ті чи інші сценарії, почнеться боротьба. Цілком очевидним є той факт, що деякі впливові політики і політичні сили зацікавлені в тому, щоб вибори не відбулися», — зазначив він.
Володимир Литвин також наголосив, що необхідно дочекатися рішення Конституційного Суду, який у закритому режимі розглядає питання про внесення змін до законодавства про вибори Президента. Він вважає, що суд має підстави визнати низку положень закону неконституційними.
Водночас Голова Верховної Ради підкреслив: головне — щоб вибори були легітимними і щоб було обрано легітимного главу держави. «Відсутність легітимності призведе до того, що Президенту доведеться намагатися стверджуватися за рахунок накладання на всю країну свого бачення з того чи іншого питання. Або можливо інше: тотальне загравання з людьми, тоді як нам сьогодні потрібна розмова», — сказав він. Володимир Литвин вважає, що необхідно схаменутися і зрозуміти, що країна у величезній небезпеці, маємо формальний суверенітет, який не підкріплений політичною консолідацією та економічною основою. А завтра таку розмову буде вести складніше.
2. Не боятися відповідальності
Володимир Литвин також нагадав, що на минулому пленарному тижні парламент прийняв постанову, якою рекомендував главі держави підписати закон про внесення змін до державного бюджету на цей рік про фінансування підготовки Євро-2012 протягом трьох днів. Керівник парламенту сказав: якщо Президент цього не робить, Голова Верховної Ради зобов’язаний на четвертий день його підписати. «Я поважаю Конституцію і виконую конституційні приписи, і в такому разі я закони підписую і не боюся відповідальності», — зазначив Володимир Литвин. Він підкреслив, що підготовку до Євро потрібно фінансувати. Але якщо з таким успіхом знаходимо гроші для чемпіонату, то треба знайти фінансування і на підвищення державних соціальних стандартів.
3. Чернігівщині загрожує екологічна катастрофа
Після спілкування з жителями села Новий Білоус Чернігівського району з проблем функціонування міського сміттєзвалища Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що Чернігівщину треба оголосити зоною екологічної катастрофи.
За його словами, згідно зі статистичними даними, у Чернігівській області на 630 гектарах землі розташовано 26 полігонів для зберігання відходів і 739 звалищ. Щорічно до них додається 500 тисяч тонн відходів і сміття.
«Я сьогодні тут, щоб усій країні показати, як ми живемо і чи можна так жити далі, говорячи при цьому, що Україна європейська держава, — зазначив він. — Одна з причин того, що люди швидко йдуть із життя, — те, що ми живемо на смітті і п’ємо воду, яку лише умовно можна назвати придатною для споживання».
Володимир Литвин сказав, що неодноразово звертав увагу на проблему будівництва в країні сміттєпереробних заводів. Зокрема, він нагадав, що поточного року в парламенті під його головуванням відбулася зустріч керівників місцевих органів влади з представниками шведських компаній, які займаються проектами енергозбереження і будівництва підприємств з переробки побутового сміття та виробництва біогазу.
На жаль, підкреслив керівник парламенту, існує проблема впровадження у країні таких проектів. За його словами, вона полягає в тому, що або не можуть виділити землю під будівництво таких підприємств, або чинять бюрократичні перешкоди.
Володимир Литвин наголосив: необхідно привернути увагу до цієї загальноукраїнської проблеми і розробити чіткий план заходів для її розв`язання. «Рішення з цього приводу необхідно приймати на державному рівні», — підкреслив він, додавши, що дав доручення розробити зміни до законодавства, щоб підвищити штрафи за самовільне створення звалищ та викидання сміття.
Сергій Мельник, Сергій Павленко.