«Протягом останніх п’яти років українська зовнішня політика — один із найуспішніших секторів у реалізації українських інтересів», — таку думку висловив Президент Віктор Ющенко під час Дев’ятої наради керівників закордонних дипломатичних установ України. 
Найпершим здобутком української зовнішньої політики глава держави назвав наближення України до ЄС, з яким вдалося перевести відносини з формату партнерства, співпраці й сусідства до Угоди про асоціацію. Водночас
В. Ющенко висловив переконання, що до чергового саміту Україна—Європейський Союз, який відбудеться у грудні, є час завершити підготовку цього документа. «Ключове завдання цього року — підписати повноцінну угоду про асоціацію, її політичну частину», — підкреслив Президент, відзначивши, що останні п’ять-шість місяців були важким періодом для переговорів, зокрема через політичні події всередині ЄС. «У нас є час до саміту Україна—ЄС, щоб фінально завершити цей етап стосунків з Євросоюзом. Це — головна місія відомства і дипломатів, які ведуть цей напрям», — підсумував В. Ющенко.
Другим базовим документом з ЄС Президент назвав угоду про створення зони вільної торгівлі. Також В. Ющенко висловив сподівання, що в грудні Україна приєднається до угоди про енергетичну асоціацію, чим засвідчить свою стратегію в енергетичній політиці — інтегрування до європейського ринку. Після цього політичного кроку має бути додатково зроблений технічний крок — підписання угоди про об’єднання енергетичних систем України і ЄС.
Також глава держави поставив перед відомством і дипломатичним корпусом завдання проводити новітню реалістичну безпекову політику, орієнтовану на інтеграцію до колективної моделі безпеки. «Інтереси України може захистити лише сама Україна. Тому ця політика має бути амбітна. Не треба жити ілюзіями, а пам’ятати, наскільки ми здатні в цьому плані йти послідовно й ефективно та, попри все, пам’ятати, що за нами є історія, яка принесла багато уроків: як не робити помилок у цьому напрямі політики», — зауважив 
В. Ющенко. Також  він наголосив, що світ і Європа дають колективні відповіді на великі виклики, а тому ми повинні «з кожним місяцем, з кожним кварталом дедалі глибше інтегруватися до загальноєвропейської системи безпекової політики в усіх її проявах — чи йдеться про клімат, про енергетику, чи власне про оборону».
Ставлячи дипломатам завдання із захисту інтересів українських громадян за кордоном, В. Ющенко закликав їх робити все, «щоб у громадянина України було ясне відчуття, що за ним є Батьківщина, за ним є держава, дипломатичний корпус, який буде супроводжувати захист його інтересів і безпеку в будь-якій точці світу».