У Верховній Раді триває 34-те засідання Комітету з правових і політичних питань ПАЧЕС. На ньому парламентарії країн Чорноморського регіону обговорили питання «Раціональне використання природних ресурсів у Чорноморському регіоні: вдосконалення законодавчої бази» з метою підготовки доповіді та рекомендацій до 34-го засідання Генеральної Асамблеї ПАЧЕС у Москві в листопаді 2009 року.
Керівник української делегації, заступник голови ПАЧЕС Микола Янковський у вступному слові зауважив, що нині ПАЧЕС є вагомим гравцем у Чорноморському регіоні. І актуальним для цієї міжнародної організації є розвиток регіональних транспортних проектів, зокрема будівництво Чорноморської окружної автомагістралі, програми розвитку морського транспорту, розвитку транспортних коридорів з Європою через Чорне море, Кавказ і до Каспійського моря та Центральної Азії. Окрім цих проблем, для України, зауважив депутат, також актуальні питання міграції, оскільки наша країна перебуває на перетині міграційних потоків, а велика кількість українців працюють за кордоном. Наразі розробляються рекомендації ПАЧЕС щодо боротьби з незаконною міграцією та формалізації незаконних мігрантів, котрі неофіційно працюють у тіньовій економіці. Тема, винесена на розгляд 34-го засідання Комітету з правових і політичних питань
ПАЧЕС, зазначив М. Янковський, має велике значення, оскільки природні ресурси є основним чинником планування та розвитку майже всіх галузей економіки.
Заступник голови комітету
ПАЧЕС з правових і політичних питань, народний депутат України Сергій Подгорний у своїй доповіді порушив проблему використання природних ресурсів і проаналізував національні законодавства країн Чорноморського регіону та виклики, які нині виникають у сфері використання природних ресурсів. Зокрема, він зауважив, що у країнах Чорноморського регіону стрімке економічне зростання прискорило темпи урбанізації та широкого використання природних ресурсів. Сьогодні найбільші екологічні проблеми у країнах ЧЕС — це якість повітря у містах, забезпечення водою, переробка стокових вод і твердих відходів, управління використанням природних ресурсів, а також загрози стихійних лих і техногенних катастроф.
У свою чергу, голова Комітету ПАЧЕС з правових та політичних питань Михайло Ємельянов (Росія) в інтерв’ю «Голосу України» відзначив роль ПАЧЕС у регіоні: «На жаль, у нашому регіоні багато конфліктів, і деякі країни можуть спілкуватися лише на майданчику ПАЧЕС. Скажімо, перший вірменин, який побував в Азербайджані після трагічних подій наприкінці 1980-х років, був делегатом ПАЧЕС, а перший азербайджанець, який побував у Єревані, також був делегатом ПАЧЕС. Тобто Парламентська Асамблея стала майданчиком, де люди можуть домовлятися і виробляти певний консенсус з економічних і політичних питань. Крім того, торговельно-економічна співпраця дасть змогу згладити суперечності у політичній сфері. А кінцева мета ПАЧЕС — забезпечити вільній рух товарів, капіталів, послуг, робочої сили у рамках регіону та здійснити їх інтеграцію».
За підсумками засідання Комітету з правових і політичних питань ПАЧЕС буде ухвалено рекомендації.