Футбол. ЧС-2010. Відбірний раунд. 10 жовтня.
Група 1. Данія — Швеція. 1:0. Португалія —Угорщина. 3:0. Данія — 21 очко, Португалія — 16, Швеція — 15, Угорщина — 13, Албанія — 7, Мальта —1.
Група 2. Ізраїль — Молдова. 3:1. Греція — Латвія. 5:2. Люксембург — Швейцарія. 0:3. Швейцарія — 20, Греція — 17, Ізраїль — 15, Латвія — 14, Люксембург — 5, Молдова — 3.
Група 3. Чехія — Польща. 2:0. Словаччина — Словенія. 0:2. Словаччина — 19, Словенія — 17, Чехія — 15, Північна Ірландія — 14, Польща — 11, Сан-Маріно —0.
Група 4. Росія — Німеччина. 0:1. Фінляндія — Вельс. 2:1. Ліхтенштейн — Азербайджан. 0:2. Німеччина — 25, Росія — 21, Фінляндія — 17, Вельс — 9, Азербайджан — 4, Ліхтенштейн — 2.
Група 5. Вірменія — Іспанія. 1:2. Бельгія —Туреччина. 2:0. Естонія — Боснія. 0:2. Іспанія — 27, Боснія — 19, Туреччина — 12, Бельгія — 10, Естонія — 5, Вірменія — 4.
Група 6. Білорусь — Казахстан. 4:0 (Бордачов, 23, Калачов, 64, 90, Ковель, 86).
Україна — Англія. 1:0. Гол: Назаренко, 29. На 16-й хвилині Шевченко не реалізував пенальті (влучив у бокову стійку).
Україна: П’ятов, Кобін, Кучер, Хачериді, Ракицький, Тимощук, Гай, Назаренко (Ярмоленко, 67), Ротань, Мілевський, Шевченко (Гусєв, 90+2). Тренер — Олексій Михайличенко.
Англія: Грін, Джонсон, Фердінанд, Террі, Ешлі Коул, Леннон (Джеймс, 15), Каррік, Лемпард, Джеррард (Мілнер, 46), Гескі (Карлтон Коул, 72), Руні. Тренер — Фабіо Капелло.
Попереджено: Кобіна, 45, Хачериді, 68, Тимощука, 69, Ротаня, 79, П’ятова, 90+1.
Вилучено Гріна (13, фол останньої надії).
Рефері — Дамір Скоміна (Словенія).
Дніпропетровськ. «Дніпро-Арена». 31 000 глядачів. 12 градусів.
 
Група 7. Сербія — Румунія. 5:0. Франція — Фарери. 5:0. Австрія — Литва. 2:1. Сербія — 22, Франція —18, Австрія — 14, Литва, Румунія — по 9, Фарери —4.
Група 8. Ірландія — Італія. 2:2. Кіпр — Болгарія. 4:1. Чорногорія — Грузія. 2:1. Італія — 21, Ірландія — 17, Болгарія — 11, Кіпр — 9, Чорногорія — 8, Грузія — 3.
Після фінального свистка люди не залишали трибуни стадіону, вітаючи історичну перемогу своєї національної команди. Патріотичне піднесення досягло межі. Багатотисячний хор без музичного супроводу співав Державний Гімн. Радість була суцільною і потужною.
Звичайно, все це жодним чином не стосується групи негідників, котрі на перших хвилинах поєдинку закидали палаючими файєрами карний майданчик гостей. Ще невідомо, які санкції ФІФА застосує проти нас. Але в той момент Дамір Скоміна міг зупинити матч, і збірній Україні зарахували б технічну поразку.
Зрозуміло, ті «герострати» зіпсували настрій більшості вболівальників, але, на щастя, не нашим футболістам. Гравці виконали надскладне завдання і зробили ще один дуже важливий крок до здобуття другого місця в групі.
Немає сумніву, всі ми бажали нашій команді перемоги, сподівалися на неї. Олексій Михайличенко, коментуючи зустріч, сказав, що вся наша країна перетворилася на суцільний стадіон. Добру енергетику команда відчувала надпотужно. Але, якщо відверто, були також сумніви стосовно здійснення нашої мрії. Зрозуміло, не я один ловив себе на думці, а за рахунок чого ми можемо взяти гору над командою з так званої світової VІP групи?
На голому патріотизмі та емоціях цього не зробиш. Адже і висококласні футболісти англійці і самі не менші патріоти своєї землі, ніж наші хлопці. Головна надія була на тренерські ідеї, а простіше — на ефективну тактику. А до неї потрібні ще були максимальна зібраність, відповідальність та суворе дотримання ігрової дисципліни. На щастя, все це було присутнє. В підсумку наша команда продемонструвала досить високий рівень гри, змагаючись із суперником класним, чудово вишколеним.
Певною несподіванкою була поява у стартовому складі збірної України одразу двох дебютантів — 22-річного динамівця Євгена Хачериді і на два роки молодшого оборонця «Шахтаря» Ярослава Ракицького. Цим досить юним гравцям були доручені відповідальні і складні ролі. Природно, вони хвилювалися, інколи помилялися, але в цілому впоралися із завданням добре. Запам’ятався потужний удар донеччанина здалеку, котрий ціною великих зусиль парирував Джеймс.
Їхня поява — свідчення того, що поступово відбувається омолодження збірної. Триває процес створення нової команди, як то кажуть, у польоті. Трохи більше досвіду мають також молоді Василь Кобін, Андрій Ярмоленко. До речі, останній міг відзначитися, коли його на 80-й хвилині чудовою передачею сам на сам із воротарем вивів Ракицький. Однак Андрій забарився і момент було втрачено.
— Хочу привітати Хачериді і Ракицького з успішним дебютом у збірній, — так оцінив гру підопічних Олексій Михайличенко. — Я ризикував, виставляючи в оборону відразу двох дебютантів. Але ризик існує навіть тоді, коли ставиш до складу ветеранів. Хачериді і Ракицький зіграли максимально надійно й спокійно. Дивлячись на їхні впевнені дії на полі, не можна сказати, що для них це була перша гра в збірній. Хоча в другій половині першого тайму на лівому фланзі, за який відповідав Ракицький, часом виникала небезпека. Але не тільки він був її причиною. Частка провини лежить також на гравцях лінії півоборони, котрі не встигали перебудовуватися й відходити назад.
Зрозуміло, що британців вибило з колії вилучення воротаря Роберта Гріна в дебюті зустрічі і реальність грати скороченим складом. Але це вже англійські проблеми. До такого фатального порушення англійців спонукали активні дії футболістів України. У наших також був момент розпачу, коли не реалізували пенальті. Але забули про нього швидко і продовжували шукати щастя біля воріт збірної Англії. І таки знайшли. Вже вкотре чудово пробив «людина-гармата» Сергій Назаренко. М’яч влучив у голову темношкірого велетня Ешлі Коула і відскочив у ворота.
Взагалі в першому таймі українці мали повну територіальну перевагу. Англійці спершу були розслаблені, потім змушені були віддати простір суперникові, бо були в меншості. А господарі мали ще нагоди забити. Зокрема, в хрестовину влучив Артем Мілевський.
Своєрідною пересторогою для команди Олексія Михайличенка став момент, коли гості здійснили швидкий випад і Франк Лампард, знаходячись у надвигідній ситуації, пробив низом поряд з боковою стійкою. А от після перерви наша команда віддала ініціативу і дуже низько сіла в оборону. Подібна тактика відбирає багато нервів і у команди, і у вболівальників. Але англійці від цього не мали жодного зиску. Лише раз, уже на останніх хвилинах, Вейн Руні гостро пробив низом. То був справді голевий момент. Але Бог милував!..
— Я пишаюся своїми футболістами й тією грою, яку вони показали, граючи в меншості, — сказав під час прес-конференції Фабіо Капелло. — Особливо в другому таймі, коли було створено багато моментів біля воріт українців. Вони билися до останнього, створивши чудові моменти навіть на третій доданій хвилині.
Олексій Михайличенко, якого журналісти зустріли тривалою і бурхливою овацією, сказав:
— Важко дати об’єктивну оцінку грі, бо ще на самому її початку суперники залишилися в меншості. Гадаю, що так сталося абсолютно справедливо. Ми намагалися грати агресивно в атаці. Нехай не завжди це нам удавалося, але саме в епізоді з вилученням така тактика дала свої плоди. Перший тайм наші хлопці провели так, як від них вимагалося. В другому була вже раціональніша та обережніша гра. Ми відчули, що можемо перемогти, і зіграли «по рахунку». Хоча такого завдання, звичайно, перед футболістами ніхто не ставив. Усі ми прекрасно розуміли, що діяти проти такої сильної збірної, як Англія, лише обороняючись, ризиковано. Нервова напруга не дозволила нашим футболістам однаково добре провести обидва тайм. Адже не кожного дня ми зустрічаємося з таким сильними опонентами. Якщо не брати до уваги дрібних похибок, то всі хлопці зіграли добре. Найголовніше — це результат. Тому я вітаю всіх з перемогою!
— Чи встигне команда відновитися перед вирішальною грою в Андоррі?
— Ви бачили, якою складною була сьогоднішня зустріч. Кожний футболіст грав на межі своїх можливостей. Але маємо час, щоб відновитися й зробити той останній крок у грі з Андоррою...
 
На знімку: з м’ячем Вейн Руні, котрого опікають Олексій Гай і Андрій Шевченко.
Фото Павла КУБАНОВА.