А також оре пайовикам городи, обмолочує зернові, забезпечує поросятами
Цього року уряд взявся за ідею «розводити» кооперативи на селі. А у селі Куковичі Менського району така форма співпраці мешканців населеного пункту вже існує майже десять років. Головний економіст СК «Куковицький» Ніна Дудко добре запам’ятала насмішку колеги з іншого села, коли у районі йшли чергові сільськогосподарські реорганізації, в результаті яких виникали приватні структури: «Ви не по-сучасному живете. Не в ногу з часом йдете».
У Куковичах справді пішли проти течії. Бо колишній колгосп, яким кілька десятиліть керував депутат обласної ради Микола Нужняк, не пас задніх, працював, давав людям заробіток. І саме його позитиви селяни вирішили зберегти. У кооперативі 866 пайовиків-засновників. На загальних зборах вони обирають правління, керівника кооперативу, радяться про подальшу стратегію.
На початку 1990-х у переважній більшості сіл через інфляцію, борги вирізали худобу. Деякі реорганізовані приватні ТОВи, сільгосп-підприємства наказали довго жити. А СК «Куковицький», попри різні негаразди, нині утримує на своїх фермах 2499 голів великої рогатої худоби, з них 650 корів! Практично це стільки, як було 1992 року. Щомісяця на рахунок господарства тільки за молоко надходить 300 тисяч гривень. А ще ж здають сотнями бичків вгодованістю за 400 кілограмів. Торік, приміром, кооператив продав 2278 тонн молока, 342 тонн м’яса. Загалом реалізував продукції на 12 мільйонів гривень, отримавши прибуток в 3 мільйони 84 тисячі гривень.
— Хоч як важко, — каже головний бухгалтер кооперативу Валентина Романько, — а не було жодного місяця, щоб ми затримали виплату заробітної плати.
До речі, більшість сільгосппідприємств у минулому розорили кредити. У Куковичах довго не наважувалися їх брати. Перший взяли лише у 2004 році на закупівлю сучасних комбайнів. Водночас саме господарство щороку видає своїм 270 працівникам позики аж майже на 200 тисяч гривень! Особливо виручив людей кооператив під час газифікації села, в яку вклав чимало і своїх коштів.
На столі у керівника СК «Куковицький» Василя Рогового лежать заяви про надання позики на навчання дітей по 2-3 тисячі гривень, на придбання будинку — 15 тисяч, на лікування онуки — аж на 30 тисяч гривень.
— У кожного нашого працівника можуть виникнути якісь життєві проблеми, — каже В. Роговий. — За його заявою ми виділяємо потрібні кошти. До того ж зазначу, що жодного відсотка за надання позики не беремо.
У сільськогосподарського кооперативу справді є орієнтир працювати на всіх засновників, а не на чийсь осібний приватний інтерес. Збиткові сільські побуткомбінати давно припинили свою діяльність. А в Куковичах у кооперативному побуткомбінаті працює чотири швеї, закрійниця! І це у невеличкому селі, де проживає до тисячі людей. А одяг замовляють навіть з сусідніх сіл, райцентру. Крім цього, тут шиють якісну постільну білизну.
СК «Куковицький» має також два свої магазини, кафе. Цей «доважок» дає за рік до 200 тисяч гривень прибутку. А ще у кооператива є млин — на всю округу. Із добре змеленого борошна щодня власна пекарня виготовляє 300 буханців. Вартість одного — 2 гривні. Випікають тут і батони, короваї, здобу.
До речі, працівники сільгоспкооперативу, окрім зарплати (доярки можуть заробити 2500, а комбайнери — 3000 гривень за місяць), ще отримують додатково по 1,5—3 тонни зерна за символічною ціною. Кооператив також оре пайовикам городи, обмолочує зернові, забезпечує дешевими поросятами. Пилорама надає послуги з розпилювання деревини, виготовлення штахетів тощо.
Зрозуміло, керівнику сільськогосподарського кооперативу дещо важче, ніж якомусь приватнику, фермеру. Він не може, наприклад, поставити собі захмарну зарплату. Та й головні спеціалісти в цьому плані залежать від рішення загальних зборів.
З багатьох питань треба радитися з усіма пайовиками чи скликати засідання правління. Але... усе це працює на всю куковицьку громаду. Та й не тільки. Частина пайовиків із сусідніх Макошиного, Лісок передали свої паї в оренду кооперативу, який надійно забезпечує людей найнеобхіднішим, працює в їхніх інтересах. Виграє від цього і місцеві школа, дитсадок, які щороку отримують значну фінансову, транспортну та продуктову допомогу.
На орендованих землях СК «Куковицький» вирощує картоплю, кормові буряки, зернові. Невеличкий комбікормовий завод забезпечує господарство власними комбікормами, що сприяє нарощуванню виробництва і молока, і м’яса.
Чернігівська область.
На знімках: керівник СК «Куковицький» Василь Роговий демонструє літній табір для корів, від кожної з яких господарство очікує отримати по 4000 літрів молока за рік; магазин кооперативу.
Фото автора.