Міністр освіти і науки Іван Вакарчук розповів про нові умови вступу до вишів. За його словами, нововведення вже зареєстрували у Мін’юсті, тож вони є обов’язковими для виконання під час вступної кампанії-2010. Найбільше зміни торкнулися пільговиків.
— Вони, як і раніше, мають необмежену можливість вступати до будь-якого вузу, проте подають лише оригінали документів. Тим самим ми уникнемо ситуації, коли особи з пільгами подають заяви в десятки вузів, — сказав І. Вакарчук.
На усіх інших це правило не поширюватиметься. Разом з тим, підкреслив міністр, приймальна комісія конкретного вишу має право обмежити кількість напрямів для кожного абітурієнта.
— Тобто, якщо хтось подає в університет десять заяв, то у нього не буде можливості вступати на ці десять напрямів. Це можуть бути один, два, три напрями, як вирішить приймальна комісія, — пояснив він і додав, що правила прийому вузи мають прийняти до 1 листопада.
Як повідомив міністр, у нових правилах збільшується і кількість обов’язкових предметів. «Залізобетонними» залишаються українська мова і література, математика або історія на вибір, а от третій обов’язковий предмет визначатиме сам ВНЗ.
— Якщо абітурієнт вступає на біологічний факультет, то там обов’язковим зроблять біологію, — пояснив І. Вакарчук.
Крім того, тестування проводитиметься лише українською мовою.
— Усі тести складені державною мовою. Тим, хто побажає, видаватимуться словнички з термінологією. Ми вже двічі проводили тестування різними мовами, наступного року такого не буде. Оскільки за ці роки молоді люди мали можливість вивчити термінологію тієї дисципліни, яку складатимуть, — підсумував міністр.