Голова Верховної Ради України Володимир Литвин учора, перебуваючи з робочою поїздкою в Чернігівській області, зустрівся зі студентами та професорсько-викладацьким складом Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя. На його думку, заяви окремих політичних діячів про подолання кризи передчасні. Оскільки насправді «світ вичерпав креатив розвитку, він прийшов до межі, з якої повинен перейти в нову якість». Ситуація в Україні і за її межами нині не така прогнозована, як у XX столітті. Адже «світ стає багатополюсним, у ньому велика кількість гравців».
Голова Верховної Ради вважає, що «Україна не може претендувати на роль глобального гравця. Але, водночас, має шанси посісти місце регіонального лідера». Володимир Литвин переконаний, що для цього українській владі, політикам необхідно передусім «зосередити енергію на облаштуванні країни» за європейськими стандартами. Пріоритетами державної політики повинні стати освіта, наука, технології. При цьому, заявив він, у реалізації згаданого завдання нам треба зробити ставку на такі науково-освітні заклади, як Ніжинський університет, що має великі історичні традиції, високий науковий потенціал.
На жаль, зазначив керівник парламенту, в Києві й досі не відбулася серйозна розмова на вищому рівні про державні пріоритети, про те, як спільно знайти вихід із критичної ситуації. «Біда в тому, що в нас дуже мало людей, які вміють приймати рішення». Це, на його думку, сталося через те, що партії не дають можливості думаючим особистостям пробитися до влади, бо їм треба слухняні виконавці та олігархи. На перепоні подібним реаліям повинні стати вибори на мажоритарній основі.
Володимир Литвин також під час зустрічі підтримав ідею надання освітянам, медикам статусу держслужбовців, негативно оцінив спроби підвищення пенсійного віку українцям.
У першій половині дня Голова Верховної Ради також побував у селі Новий Білоус, розташованому за 300 метрів від сміттєзвалища обласного центру. Щодня сюди вивозять до 1500 кубометрів відходів. Від їх самозагорання село часто задимлюється. Головне ж для місцевих жителів — неякісна вода. Новобілоусівці проінформували В. Литвина про те, що за 600 метрів від населеного пункту також є 6-гектарні ставки зі 134 тисячами тонн рідких відходів. Вони отруїли всю воду в селі. І хоча з 2004 року на ставки вже не додають хімвідходи, на місцевому рівні не можуть вирішити питання їх очищення, переробки шкідливих речовин. Адже для цього необхідно більше 5 мільйонів гривень.
Керівник парламенту, вислухавши всі проблеми, пов’язані з функціонуванням міського смітника і ставків, пообіцяв мешканцям села посприяти у виділенні коштів для підведення водогону з чистою артезіанською водою.
У Чернігові В. Литвин провів прес-конференцію, а в другій половині дня зустрівся з мешканцями  Козелецького району.
Сергій ПАВЛЕНКО,Сергій МЕЛЬНИК.