У проекті державного бюджету на наступний рік є багато позитивів для місцевого самоврядування. Про це заявив Голова Верховної Ради Володимир Литвин минулої неділі під час відвідання селища Велика Димерка (Київська область), відповідаючи на запитання «Голосу України». Насамперед, за його словами, визначено, які податки залишатимуться на місцях. Скажімо, мешканці селища, які працюють у столиці, сплачуватимуть їх за місцем проживання.

Водночас Володимир Литвин припустив, що глава держави — «враховуючи його взаємини з прем’єром» — скористається правом вето щодо закону про державний бюджет на 2010 рік.

«Я не підтримую ту точку зору, коли проект бюджету тотально критикують, хоча і є за що... Це має бути бюджет не для Президента, Прем’єр-міністра чи Верховної Ради, а для країни», — зазначив глава парламенту. Але це має бути бюджет не виживання, а бюджет розвитку.

Відповідаючи на інше запитання «Голосу України», Володимир Литвин повідомив, що має намір наступного пленарного тижня запропонувати до розгляду пакет законопроектів, які стосуються місцевого самоврядування. Зокрема, на його переконання, треба пролонгувати можливість продавати на ринку молочну і м’ясну продукцію. Він спрогнозував, що навряд чи можливе блокування парламентської трибуни. Щоправда, припустив, що проблема може виникнути у четвер під час розгляду кадрових питань.

Голова Верховної Ради наголосив, що під час виборчої кампанії необхідно вести «чесну розмову» з людьми. Нині потрібно працювати, щоб кожна людина відчувала себе затребуваною і мала підстави для спокійного життя.

«Треба жити і працювати для кожної людини, тоді буде у нас міцною держава», — зазначив Голова Верховної Ради.

Цього самого дня Голова Верховної Ради Володимир Литвин взяв участь у святкуванні дня села у Великій Димерці.

«Я бачу відкриті обличчя, добрі серця, чистих людей, — сказав В. Литвин, звертаючись до селян із вітальним словом. — Сьогодні ми складаємо подяку всім поколінням, які творили славу України і вашого села, і тим, хто сьогодні працює і живе. Я складаю щиру подяку всім вам за те, що ви живете, вірите, не розчаровані».

В. Литвин вручив селянам відзнаки Верховної Ради України, а місцева художниця подарувала керівнику парламенту свою картину.