— Правда — єдиний шлях до очищення і внутрішнього миру, до розуміння справжньої сутності самого себе, свого народу, його призначення в майбутньому. В посттоталітарній, в постколоніальній, в постгеноцидній Україні правда життєво необхідна, як ліки, як повітря, — заявив Президент України Віктор Ющенко минулої неділі в Івано-Франківську з нагоди 20-річчя розкопок могил і перепоховання в урочищі Дем’янів Лаз знищених НКВС наприкінці червня 1941 року, під час відступу військ Червоної Армії.
Глава держави зауважив, що заради цієї мети вже докладено багато зусиль: світ дізнався правду про Голодомор 1932—33 років, репресії 40—50-х років, розсекречено архівні документи, що стосуються українського визвольного руху, політичних репресій та голодоморів, в українських містах відкриваються центри, де кожен має доступ до документів про злочини комуністичного режиму.
Президент наголосив, що правда про сталінізм та його злочини потрібна не тільки Україні, а й усій Європі та світові. Він нагадав про ініціативу Європейського парламенту оголосити 23 серпня загальноєвропейським днем пам’яті жертв усіх тоталітарних режимів.
Глава держави подякував товариству «Меморіал», всім патріотам Галичини, які ще за радянських часів розкрили злочини тоталітарного режиму в Дем’яновому Лазу.
— І тепер, коли ми знаємо всю правду, хто може звинуватити героїв повстанського опору за те, що вони боронили свою землю?! — запитував прикарпатців глава держави.
 
Івано-Франківськ.