Він заповів анатомії своє тіло, а нащадкам — історію
Коли проводилися краєзнавчі розвідки, пов’язані із Дубном, Млиновом, Радивиловим, Рівним, Острогом та багатьма іншими місцями Рівненщини, які в давнину мали численні єврейські общини, тут не обходилося без Цві Малера. Його знання, спогади, дослідження були своєрідним маяком, який освітлював десятки цікавих сторінок з історії рідного краю. 
Зокрема, завдяки йому, уродженцю Дубна та громадянину Ізраїлю, відновилася історична спадщина дубенської синагоги. Її у першій половині минулого століття вважали одним з найбільших просвітницьких центрів на Волині. Він презентував рідному місту картину Ульріха фон Вердума, написану ще в 1671 році, допоміг встановити істинне родовідне коріння народженого у Млинові письменника і ученого Соломона (Шломо) Манделькерна, якого вважають одним із найвидатніших знавців Біблії і який першим переклав вірші Пушкіна на іврит.
А після самого Цві Малера залишилася велика історична спадщина. Залишилася — бо нещодавно дослідник минувшини відійшов у вічність на 93-му році життя.. А в останні земні дні зробив незвичний заповіт — щоб його тіло використали для анатомічних досліджень.
Фактично до 1991 року у нас про Цві Малера мало хто знав. Його зв’язок з Україною відновився після того, як він у складі єврейської делегації побував у Дубно на науковій конференції з історії рідного краю.
Тодішній його виступ став справжнім відкриттям, адже історик оприлюднив цілу низку документів та унікальних досліджень. Надалі він ще з десяток разів приїздив в Україну і щоразу привозив нові експонати, історичні відкриття й нові ідеї. Співчував також намаганням знайти потаємну схованку у Дубні, яку ще до війни зробив разом з іншими членами патріотичної молодіжної організації. У схованці — єврейська та українська національна атрибутика. На жаль, цей задум Цві Малера так і залишився нездійсненим. Натомість в особі єврейського історика відшукалося і відкрилося унікальне джерело, з якого майбутні покоління ще довго черпатимуть знання про минувшину.
Євген ЦИМБАЛЮК,Олександра ЮРКОВА.
Рівненська область.
На знімку: таким був краєзнавець Цві Малер.
Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.