У неділю, 11 жовтня, на Прикарпатті відзначатимуть двадцяті роковини початку розкопок та перепоховань жертв комуністичних репресій в урочищі Дем’янів Лаз, що біля Івано-Франківська. Наприкінці червня 1941 року це урочище стало місцем масового знищення органами НКВС в’язнів Станіславської тюрми. 

У 60-ті роки за наказом партійних керівників це місце розчистили й використовували для господарських потреб, а в 1984—1985 роках — закидали будівельним сміттям.

Восени 1989 року в Дем’яновому Лазу вперше було здійснено розкопки, які виявили поховання сотень жертв комуністичного терору. «При жертвах було знайдено документи, які свідчили, що людей засуджено до різних строків ув’язнення або просто заарештовано, а натомість їх відвезли у Дем’янів Лаз і розстріляли», — розповідає учасник розкопок заступник голови Всеукраїнського історико-меморіального товариства «Меморіал»» Роман Круцик.

Нині на цьому місці споруджено меморіальний комплекс, створено музей жертв комуністичних репресій, який до роковин поповнено новими матеріалами. Зокрема, на стіні музею буде вперше вивішено списки всіх працівників НКВС та Станіславської тюрми, прізвища яких удалося знайти в архівах.

Завтра в Дем’яновому Лазу відбудеться спільна молитва та віче-реквієм. Передбачається, що у вічі візьме участь Президент України Віктор Ющенко. У всіх населених пунктах області, де є місця поховання жертв тоталітарного режиму (а таких відомо 116), відбудуться акції «Дзвони пам’яті». У навчальних закладах Прикарпаття пройдуть уроки пам’яті та виховні заходи. Сьогодні в Івано-Франківську про ті події говоритимуть на науковій конференції. Також відбудеться презентація книги Романа Круцика про Дем’янів Лаз.

 

Івано-Франківськ.