Кілька днів мешканці лівого берега столиці відчувають на собі дію «безпечних», як запевняє МНС, продуктів згоряння мулових полів на Бортницькій станції аерації (БСА).
Кашель, дертя в горлі, бронхіальні спазми, сильне запалення слизової очей — це неповний перелік проблем, що супроводжують надзвичайну подію. Першою ластівкою у шквалі інформації, що накрила Київ, стало повідомлення про чергову пожежу в лісі поруч із вулицею Волкова, що на Лісовому масиві Деснянського району. Там традиційно горіли півтора гектара сухої трави і пеньків на місці вирубки, що викликало досить сильне задимлення. Але коли жителі Троєщини та Лісового масиву, наприклад, звикли до запаху гару, що супроводжує їх усе літо через постійно тліючі торфовища в навколишніх лісах, то для інших столичних лівобережців дим від БСА став справжнім шоком. І цей шок, природно, породжує безліч чуток. Так, перелякані батьки масиву Позняки переказують одне одному «новину» про те, що нібито по школах і дошкільних закладах було розіслано телефонограму від управління освіти з рекомендаціями не проводити заняття надворі, щільно позачиняти вікна. В управлінні освіти Дарницького району (на території якого розташовані Позняки) інформацію про телефонограму не підтвердили.
Тим часом Головне управління МНС України в Київській області повідомляє, що в столиці проводиться постійний моніторинг екологічної ситуації, в якому бере участь також СЕС Дарницького району. Автомобіль хімічної розвідки аварійно-рятувального загону курсує по вулицях і проводить забір повітря в районах Південного моста, на проспекті Бажана, Столичному шосе, у Бортничах. За попередніми даними аналізів, перевищення небезпечних концентрацій отруйних речовин не зафіксовано.
А Київводоканал, користуючись нагодою, нагадав, що мулові поля БСА — міна сповільненої дії, закладена під багатомільйонне місто. Тим часом грошей на приведення полів у порядок і реконструкцію їм не дають, про що неодноразово писав «Голос України».
Подібні екологічні неприємності ми переживаємо щоосені. Коли в дворах починають палити опале листя. Незважаючи на те, що це заборонено законами України «Про охорону атмосферного повітря» і «Про охорону навколишнього природного середовища», а також Правилами благоустрою міста Києва. Від згоряння 1 тонни листя в повітря потрапляє близько 9 кілограмів мікрочасточок диму, куди входять окиси азоту, чадний газ, важкі метали. У спалюваному листі майже завжди багато сміття. Тліючий пластиковий пакет виділяє 70 шкідливих хімічних сполук, у тому числі поліциклічні вуглеводні, що призводять до онкозахворювань. При згорянні гуми утворюються канцерогенна сажа та оксиди сірки.
Учора вдень на лівобережжі столиці запаху гару не відчувалося. Він залишився в розмовах, породжених страхом. Загасити ж пожежу на полях Бортницької станції аерації фахівці обіцяють найближчими днями.