Отже, Голова Верховної Ради Володимир Литвин таки зумів переконати парламентаріїв. І, всупереч песимістичним прогнозам, після тривалої перерви народні обранці почали працювати у сесійному режимі. Передусім розглянули і прийняли в першому читанні законопроект про підвищення соціальних стандартів у авторстві Олега Зарубінського (Блок Литвина).
Щоправда, урядовцям це не зовсім сподобалося. Так, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко порівняла це рішення Верховної Ради з ядерною загрозою для держави. Мовляв, воно розбалансує фінансово-банківську систему. У свою чергу її опоненти звинуватили у популізмі й нагадали про обіцянки підняти зарплати педагогам і бібліотечним працівникам.
А особливо розкритикували уряд під час звіту Кабінету Міністрів про виконання державного бюджету за минулий рік і дев’ять місяців цього року. Не вельми хороший прогноз публічно висловив і колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник. Зрештою, під час розгляду проекту державного кошторису на 2010 рік так і не зуміли визначитися, що робити з урядовими пропозиціями.
Не вдалося повністю розглянути і кадрові призначення, на яких наполягав Кабмін. Лише Міністерство закордонних справ отримало нового керівника. Ним став голова ради Національного банку Петро Порошенко. За його призначення проголосували не тільки члени коаліції, а й деякі опозиціонери.
Тривають ігри і довкола висунення кандидатів у президенти. Так, Українська народна партія відкликала з коаліції своїх двох депутатів. (Правда, щоб це рішення набуло чинності, потрібне рішення фракції, однак засідання «Нашої України—Народної самооборони» уже давно, як стверджують народні обранці, не відбуваються.) Уенпісти своє рішення пояснюють тим, що уряд не втілює в життя пункти угоди, укладеної при формуванні нинішньої коаліції. УНП заявила, що висуне кандидатом у президенти свого лідера Юрія Костенка.
Тим часом залишки фракції «НУ—НС» уже пропонують Юлії Тимошенко угоду в обмін на підтримку її на посаду кандидата у президенти. Однак партія «Наша Україна», на базі якої формувався блок, нагадує колегам, що вони брали на себе зобов’язання підтримати на президентських перегонах Віктора Ющенка.
Власне, як завжди буває, після шторму настає штиль, що й продемонстрував тиждень, який минає.