Учора в Шевченківському районному суді столиці мала б вирішитися доля Миколи Коханівського, Андрія Тарасенка, Олександра Задорожного, Івана Срібного та Богдана Франта, яких обвинувачують у пошкодженні монумента вождю пролетаріату, що стоїть навпроти Бессарабської площі. Молодикам-націоналістам загрожує до п’яти років ув’язнення. 
Щоправда, свою провину «руйнівники» Леніна не визнають. Мовляв, вони ніякого закону не порушували. А навпаки, виконували указ Президента про знесення монументів-символів тоталітаризму. Все мав вирішити суд, але засідання так і не відбулося. Як розповів «Голосу України» один із обвинувачених Микола Коханівський, суддя переніс розгляд справи на 15 жовтня цього року.  «Шевченківський райвідділ не встиг вчасно передати матеріали справи. Тому суддя просто був змушений перенести засідання», — каже пан Коханівський. 
Тим часом учора відбулися акції на підтримку «кривдників» радянського лідера. Із пропозицією прирівняти комунізм до фашизму Микола Коханівський із однодумцями звернулися до вищих осіб держави. 
Нагадаємо, інцидент із пошкодження пам’ятника Леніну стався на світанку 30 червня, у день народження головнокомандуючого УПА Романа Шухевича. Думки суспільства з цього приводу розділилися. Хтось назвав це проявом  «національного відчаю», «боротьбою за національну ідею», інші сприйняли як «звичайну дурницю» і «акт вандалізму». З останніми погодилися правоохоронці й порушили за цим фактом кримінальну справу за статтею «хуліганство». Покарання — до п’яти років позбавлення волі. Проте, за словами Олени Білозерської, активістки, що досить близько контактує із обвинуваченими, перше враження від суду і судді обнадійливе: «Ми переконані, до хлопців налаштовані позитивно, тож найвищої міри покарання точно не буде».