Як повідомили з прес-служби НАК «Нафтогаз України», у Лондоні успішно завершилося голосування тримачів облігацій компанії на суму 500 мільйонів доларів США. Загроза дефолту поволі зникає.
Нагадаємо, 24 вересня НАК запропонувала тримачам євробондів на $500 млн. обміняти їх на нові папери з державною гарантією і погашенням у 2014 році. Доходність купонної ставки при цьому зростає з 8,125 до 9,5 відсотка річних. Інвестори, що зголосилися на ці умови, до 8 жовтня матимуть змогу обміняти 100 відсотків євробондів, з 9 по 15 жовтня — одержать можливості обміняти тільки 95 відсотків боргу.
Державний холдинг сповістив про те, що більш докладну інформацію надасть згодом. Офіційне підтвердження факту реструктуризації очікується на зборах тримачів євробондів 19 жовтня. На жаль, не можна виключати, що до того часу ми не почуємо чимало спекулятивних коментарів з боку політиків. Адже останніми погодилися на реструктуризацію євробондів інвестори, пов’язані з російським капіталом, які могли одержати й додаткові пропозиції, а це вже привід пофантазувати і заробити на цьому якісь політичні дивіденди.
Водночас навіть успішно проведена реструктуризація, яка врятує компанію від банкрутства, не гарантує у найближчий рік-другий безпечного фінансового становища НАКу. Компанія і надалі розвиватиметься в кредит, і добре, що до цього з розумінням ставляться і на європейському, і на американському континентах. Але якщо не реформувати нафтогазовий сектор і дивитися на нього, як на насос для викачування дармових мільярдів гривень для потреб держави, то вже через кілька років НАК потребуватиме чергової реструктуризації. Нагадаю, паралельно компанія веде перемовини про реструктуризацію двосторонніх кредитів на вищезгаданих умовах з низкою потужних європейських банків.