Президент України Віктор Ющенко вчора взяв участь у зустрічі глав держав Співдружності незалежних держав. Для нового керівництва Молдови цей форум став великою політичною прем’єрою, попри те, що президенти Таджикистану, Казахстану, Узбекистану і Туркменистану його проігнорували. Ну, а головною інтригою саміту стало питання про те, відбудеться чи ні двостороння зустріч президентів України і Росії.
Напередодні Віктор Ющенко заявив, що готовий до діалогу зі своїм російським колегою Дмитром Медведєвим, але на нових засадах.

 «Або ми говоримо про нові засади організації наших відносин, або ми розмовляємо, як імперія розмовляє з колонією», — сказав В. Ющенко в інтерв’ю журналістам у Криму перед своєю поїздкою до Молдови.

«Я не допущу такої тональності з українською незалежною державою», — наголосив він. За його словами, відносини між Україною і Росією, як і відносини України з іншими сусідами, мають «бути діловими і добросусідськими». «Підтримувати діалог добросусідства з кожним сусідом — це мій обов’язок», — завначив Президент.
На схвалення президентів у Кишиневі було винесено близько двох десятків проектів документів, у тому числі з питань подолання наслідків світової фінансової кризи, підготовки до святкування 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні, нормативно-правових аспектів співробітництва з урахуванням виходу Грузії зі складу СНД.
Як першочергову тему визначено обговорення спільних заходів для протидії економічній кризі в СНД. Зокрема, було рекомендовано урядам країн СНД утримуватися від запровадження нових протекціоністських заходів для власних товаровиробників, що призводять до подальшого обмеження доступу на їхні внутрішні ринки товарів з інших держав Співдружності. Крім того, Раді глав урядів СНД було доручено на черговому засіданні предметно розглянути питання про ефективність вжитих заходів для подолання кризи.
Також прийнято рішення про перехід з 1 січня 2010 року головуючих функцій у СНД від Молдови до Росії. У цьому зв’язку партнерам по Співдружності було офіційно представлено Концепцію російського головування і План заходів щодо її реалізації. Пріоритетною темою російського головування визначено просування на просторі СНД науково-технологічного та інноваційного співробітництва з урахуванням оголошення 2010 року в Співдружності Роком науки та інновацій.