Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко (на знімку), один із ініціаторів акції «Відродимо Запорізьку Січ», повідомив, що сьогодні відбудеться відкриття історико-культурного комплексу «Запорізька Січ» на території заповідника «Хортиця».
Нагадаємо дещо з історії об’єкту: ідея створення на Хортиці архітектурного ансамблю — узагальненого образу козацьких столиць XVІ—XVІІІ ст. — виникла ще у 60-х роках минулого століття, однак згодом, виходячи з ідеологічних міркувань, було прийнято рішення про відмову від будівництва «Січі» на Хортиці.
Вже за часів незалежності України призабута ідея створення комплексу «Запорозька Січ» отримує друге дихання. Проте кошти на створення комплексу були виділені лише через десять років. 14 жовтня 2004р., тобто рівно п’ять років тому, відбулася урочиста закладка комплексу. Першу ж фінансову підтримку в обсязі 5 мільйонів гривень надав уряд Юлії Тимошенко у 2005 р. Левову частку фінансування взяв на себе Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь».
Остання стадія будівництва комплексу розпочалася 19 червня 2009 року зі старту всеукраїнської акції «Відродимо Запорозьку Січ!», що проходила за ініціативою заступника Голови Верховної Ради України Миколи Томенка. Метою рекламної кампанії було закликати всіх небайдужих долучитися до завершення будівництва комплексу, зателефонувавши або надіславши СМС.
Загалом протягом акції до благородної справи долучилися тисячі громадян з різних куточків країни, що дало змогу зібрати близько 1 мільйона гривень. Зокрема, з мобільних телефонів різних операторів надійшло 3645 СМС, також отримано майже тисячу дзвінків зі стаціонарних телефонів мережі Укртелеком. Значна частка коштів надійшла від благодійників і меценатів.
«Ми планували, що завершення основних робіт та відкриття ключових будівель комплексу відбудеться до дня Покрови Пресвятої Богородиці, Дня українського козацтва, яке ми будемо святкувати 14 жовтня, і завдяки підтримці активних та небайдужих громадян нашої країни ці плани здійснилися», — повідомив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко. Він також наголосив, що 10 жовтня стане не лише днем завершення будівництва, а й днем відкриття єдиного нового історико-культурного комплексу, який збудовано з часів здобуття Україною незалежності, та висловив упевненість, що цей унікальний за своїм значенням об’єкт стане предметом національної гордості.
Прес-служба Верховної Ради України.