Вечірнє засідання 8 жовтня
Після обрання та звільнення суддів народні обранці продовжили обговорення урядового проекту закону про Державний бюджет України на 2010 рік. Петро Цибенко (КПУ) звернув увагу на те, що уряд пропонує збільшити прожитковий мінімум для пенсіонерів та непрацездатних осіб за рік всього на дев’ять гривень, щоб до кінця 2010 року він становив лише 507 гривень. Комуністи пропонували не брати цей законопроект до розгляду.
Ірина Акімова (Партія регіонів) охарактеризувала проект бюджету як «бюджет свавілля», оскільки, за словами депутата, він порушує конституційні принципи забезпечення гідних соціальних стандартів життя і навіть знижує ці стандарти. А також «антиінвестиційним бюджетом», бо він знижує рівень залучення інвестицій, «безпринциповим бюджетом», бо він посилює тиск на бізнес — удвічі зменшується сума з відшкодування ПДВ, а натомість удвічі збільшується сума доходу на прибуток. «Доробляти його немає сенсу, бюджет треба писати заново», — стверджувала депутат.
Ярослав Кендзьор («НУ-НС») припустив, що бюджет буде прийнято не парламентом, а постановою Кабінету Міністрів і виконуватиметься він у «ручному режимі». Депутат назвав «реальною загрозою» для обороноздатності держави рівень забезпечення Збройних сил наступного року.
Юрій Сербін (БЮТ) закликав проводити ґрунтовне, а не суто політичне обговорення. «У бюджеті, безумовно, є недоліки, їх треба доопрацьовувати, але нарешті селам, містам і селищам надано право самостійно формувати бюджет, самостійно фінансувати навчальні та інші соціальні заклади», — зауважив депутат.
Про готовність голосувати за проект бюджету заявили лише представники БЮТ. Решта фракцій наполягали на відправленні документа на доопрацювання. На розгляд парламенту було внесено два проекти постанови. Проект депутата-регіонала Олександра Пеклушенка передбачав не приймати бюджет до розгляду, а відправити його урядові на доопрацювання. Проект Олега Зарубінського (Блок Литвина) пропонував утворити спільну робочу групу з представників бюджетного комітету та Кабінету Міністрів, яка має у двотижневий термін підготувати пропозиції до проекту бюджету.
Проте жодного рішення прийнято не було: за обидва проекти постанови проголосувала однакова кількість депутатів — 204.