Учитися ніколи не пізно. І не зайве. Це зрозуміли навіть засуджені до довічного ув’язнення, яким, здавалося б, шкільні знання — як телевізор без пульта. Але вони гризуть граніт науки, щоб, по-перше, заробити очки у разі можливого розгляду їхніх прохань про помилування, по-друге, щоб прикрасити повсякденне безпросвітне життя.

 

У Бердичівській виправній колонії № 70, скажімо, з 31 «довічника» за партою сидять дев’ятеро. Спілкування із учителями, книжки і кабельне телебачення в камері підвищують їм тонус і роблять більш значимими у власних очах. А після розмови з окремими ув’язненими розумієш: вчителі в них справжні, спрага до знань непоказна.

Давно помічено статистикою: найчастіше злочини скоюють люди з низьким рівнем освіти. Тому в пенітенціарній системі останніми роками приділяють максимум уваги навчанню, підготовці фахівців у ПТУ. Іншими словами, порушники отримують за колючим дротом те, чого не дали їм родина і школа. Праця, навчання і церква — це без перебільшення три кити, на яких засновано виховний процес у місцях не таких віддалених.

За колючим дротом не тільки навчаються, а й беруть участь у диспутах, вікторинах, конференціях, працюють у тематичних кружках. Сюди, до десятка студентів вузів навідуються викладачі університетів. Стають традиційними конкурси «Кращий за професією», виставки картин і виробів з дерева тощо. Загалом, той, хто має талант і бажання його проявити, завжди знайде підтримку. Як у школі.

Але, як і в школі, у колоніях не все гладко. Про це відверто кажуть самі працівники кримінально-виконавчої служби.

Зокрема, улітку на виїзному засіданні ДДУ ПВП (Луцьк) відзначалася недостатня робота керівництва колоній з управліннями освіти. Деякі вчителі не вели уроків, а адміністрація не реагувала. Розклад занять порушувався в деяких ВК і з вини керівництва. Не відповідає держстандартам і організація навчального процесу в багатьох ПТУ. Низький її рівень пояснюється багато в чому безконтрольністю й неуважністю начальників, які бачать у засуджених тільки грішників, а не людей, що стають на шлях виправлення. Першою ознакою цього і є навчання. У класах вирівнювання й корекції знань (серед злочинців є й такі, хто не вміє читати), у школі, ПТУ та у навчальних центрах.

Житомирська область.

На знімку: атестати вручають у Вінницькій ВК №1.

Фото з архіву «Голосу України».