У новому навчальному році майже 30 відсотків бюджетних місць у вузах області зайняли абітурієнти-пільговики. Це вчетверо більше, ніж торік, адже тепер у зв’язку з набуттям чинності закону про престижність шахтарської праці переваги отримали молоді гірники, які мають три роки підземного стажу, та діти шахтарів, якщо їхні батьки мають понад 15 років підземного стажу.
«На деяких спеціальностях усі місця зайняті пільговиками, — каже завідувач сектору обласного управління освіти і науки Ігор Селезньов. — У підсумку ми опинялися перед дилемою: з одного боку, не можна не прийняти абітурієнта, з другого — неможливо збільшити план прийому, затверджений міністерством».
На думку співрозмовника, пільги негативно позначаються на якості освіти. «Достатньо серйозний відсоток пільговиків має невисокий середній бал, що загрожує невисоким рівнем підготовки спеціалістів, — зазначив Селезньов. — Наприклад, цього року на стоматологічному факультеті Донецького державного медичного університету 19 із 20 бюджетних місць зайняли пільговики. При цьому середній бал у сертифікатах зовнішнього незалежного оцінювання становив 137 балів».
Нині трохи збільшилася кількість бюджетних місць на спеціальності, потрібні регіону, — наприклад, на гірничі. В облуправлінні освіти і науки вважають перспективною формою навчання схему «технікум — ВНЗ». Випускники дев’ятих класів отримують у технікумі базову вищу освіту і вже більше орієнтовані на майбутню професію. Їм пропонують продовжити навчання у вузі на бюджетній очно-заочній формі, тобто без відриву від основної роботи. Але, за спостереженням фахівців, в більшості випадків діти шахтарів рідко йдуть шляхом батьків, а штурмують факультети, які їм здаються престижними. Та й самі університети, визначаючи напрямки, орієнтуються не на потреби економіки, а на уподобання абітурієнтів.
За словами керівника моніторингової групи недержавної організації «Альянс» Сергія Бондаренка, більшість опитаних під час вступної кампанії випускників підтримали ЗНО. «Водночас вони не довіряють технічній обробці даних, вважають, що процедура тестування так само корумпована, як і під час складання вступних іспитів», — додав він.
Із опитаних представників приймальних комісій лише один сказав, що зовнішнє незалежне тестування — це добре.
 
Донецька область.