до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів та органів місцевого самоврядування України щодо вдосконалення системи місцевого самоврядування та підвищення ефективності регіональної політики
Ми, учасники розширеного засідання Консультативно-дорадчої ради з питань забезпечення діяльності місцевого самоврядування в Херсонській області та його розвитку, в тому числі сільські, селищні голови місцевих рад, стверджуємо, що на сьогодні в Україні назріла необхідність внесення змін до Конституції України, законів України щодо вдосконалення системи місцевого самоврядування та підвищення ефективності регіональної політики, приведення їх у відповідність до Європейської хартії місцевого самоврядування, ратифікованої Верховною Радою України.
Неодноразові звернення депутатів Херсонської обласної ради з цього питання були підтримані депутатами обласних рад інших областей, але так і не знайшли схвалення з боку Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, що могло б бути відображеним у прийнятті відповідних законів України.
Підтримуючи попередні звернення депутатського корпусу обласної ради, ми вважаємо, що назріли об’єктивні передумови для здійснення конкретних реформ у сфері місцевого самоврядування та регіональної політики. Потребує системного удосконалення та приведення у відповідність сьогодення схема державного управління.
Життя поставило на порядок денний питання щодо нагального вирішення проблем, які стримують сталий розвиток територіальних громад. Проблемними залишаються питання самодостатності місцевих рад області. Із року в рік накопичується низка питань, які не в змозі вирішити міські, сільські, селищні ради за рахунок місцевих бюджетів, а тому потребують фінансування з державного бюджету України. Практично в кожній місцевій раді через дефіцит бюджету не вирішуються питання водопостачання, газифікації, медичного обслуговування, соціальні питання, утримання автомобільних доріг тощо.
Саме тому викликає занепокоєння ситуація з формуванням місцевих бюджетів на 2010 рік. Отже, потрібно враховувати нові підходи при формуванні місцевих бюджетів, у тому числі як доходів, так і обсягів видатків, що забезпечить збалансований розвиток територіальних громад області.
Ми віримо в гасло «Україна — країна самоврядних громад», вбачаючи в ньому прагнення зробити рішучий крок на шляху до запровадження цивілізованих європейських моделей влади на всіх її рівнях, а тому вважаємо, що тільки продовження втілення в життя конституційної реформи дасть можливість побудувати міцну парламентсько-президентську державу.
Саме зараз, на нашу думку, необхідно здійснити низку першочергових заходів на шляху формування ефективної влади, спроможної забезпечити гідний рівень життя громади України, зокрема, забезпечити дотримання принципу повсюдності місцевого самоврядування на всій території України, відновити повноцінне місцеве самоврядування на рівні областей та районів.
Тому ми пропонуємо на загальнодержавному рівні усунути дублювання повноважень органів регіонального самоврядування та місцевих державних адміністрацій.
Для цього необхідно:
— утворити власні виконавчі органи, підзвітні, підконтрольні та відповідальні перед радами, залишивши виконавчі органи в районних радах міста (у разі їх створення);
— на базі районних державних адміністрацій утворити виконавчі комітети відповідних районних рад та припинити у зв’язку з цим діяльність районних державних адміністрацій;
— установити, що виконавчі комітети відповідних районних рад є правонаступниками місцевих державних адміністрацій щодо прийнятих ними рішень, зобов’язань, покладених на них обов’язків у частині, що не суперечить Конституції та законам України;
— виконавчим комітетам обласних рад передати делеговані повноваження відповідних обласних державних адміністрацій.
За таких умов районні й обласні ради матимуть реальні важелі впливу на здійснення цільових програм розвитку відповідних територій, формування бюджету і будуть правомочні ставити питання про відповідність виконавчих органів та їх посадових осіб за виконання наданих їм повноважень.
Ми категорично проти проведення чергових виборів до місцевих рад у 2010 році. Вважаємо, що призначення виборів депутатів місцевих рад у травні 2010 року відповідно до проекту постанови Верховної Ради України, запропонованого народними депутатами України Лавриновичем О. В. та Портновим А. В., є грубим порушенням Конституції України.
Адже рішенням Конституційного Суду України від 4 червня 2009 року № 13-рп/2009, яке є обов’язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржене, визначено, що положення частини першої, другої статті 141 Конституції України, що встановлюють строки, на які обираються депутати до складу сільської, селищної, міської, районної, обласної ради чи сільський, селищний, міський голова, слід розуміти так, що при обранні цих осіб на передбачених Конституцією України чергових та позачергових виборах на них поширюються відповідно п’ятирічний та чотирирічний строки повноважень.
Одночасно вносимо пропозицію щодо проведення виборів до місцевих рад за мажоритарною системою.
З огляду на викладене вище, звертаємося до Президента України та Кабінету Міністрів України ініціювати проведення конституційної реформи, а Верховній Раді України прийняти закон «Про внесення змін до Конституції України щодо вдосконалення місцевого самоврядування», інші закони держави, що сприятимуть становленню реального, дієздатного, самодостатнього місцевого самоврядування, покращенню його фінансово-матеріальної, правової, організаційної самостійності, наближенню до найкращих світових стандартів та дадуть змогу Україні посісти гідне місце серед країн Європи.
Прийнято на розширеному засіданні Консультативно-дорадчої ради з питань забезпечення діяльності та розвитку місцевого самоврядування в Херсонській області за участі сільських, селищних голів місцевих рад та затверджено ХLІ сесією Херсонської обласної ради 6 жовтня 2009 року.