Андріївська церква та однойменний узвіз у Києві потребують термінового «лікування». «Стався зсув грунту — і Андріївська церква просіла», — каже координатор ГО «Наша земля» Ігор Гурчик. — Нині церква частково обнесена парканом, проводяться роботи зі зміцнення фундаменту. Та це дасть лише тимчасовий результат». Не в кращому стані і одна з найстаріших вулиць столиці.

Складність ситуації, схоже, зрозуміли і можновладці, вирішивши, згідно з розпорядженням голови КМДА, розпочати реставрацію Андріївського узвозу та Подолу не наступного, а цього року. Вже цієї середи в Подільській райдержадміністрації відбулося засідання, на якому почали обговорювати проект реставрації узвозу, — сказав Ігор Гурчик. «Та незрозуміло, який проект, з якою концепцією».
Нагадаємо, востаннє Андріївський реставрували ще 1982 року, тож він потребує насамперед реконструкції інженерних мереж, каналізації, водо- та теплосполучення, бруківки, ліхтарів тощо. Крім того, запевняють чиновники КМДА, добудовуватимуть мансардні поверхи чи змінюватимуть фасади будинків лише там, де це дозволено.
Та кияни не ймуть віри. Активісти побоюються, що, почавши реставрацію, влада може повністю змінити обличчя столиці, тож провели акцію на узвозі, розповідаючи киянам про інтенсивну забудову навколишньої території. Серед їхніх вимог — створення культурно-меморіальної зони «Андріївський узвіз — пам’ятка світового значення», яка об’єднає верхню та нижню частини Києва, та заборона нового будівництва на території узвозу й територіях, що до нього належать.
Схожої думки і продавці саморобних сувенірів, що працюють на Андріївському. Особливо їх насторожує ідея розробки типових споруд для торгівлі: «Тут не місце кіоскам, новобудовам та атрибутам сучасного міста. Уже сьогодні майже втрачено творчий дух Андріївського узвозу, а після реконструкції вулиця взагалі майже нічим не відрізнятиметься від інших», — впевнений один з торговців.
Реставрація, реконструкція чи перебудова — що насправді чекає одну з візитівок Києва, стане відомо вже скоро. А поки чіткі плани не розроблено, столичні активісти обіцяють стежити за кожним кроком районної влади, щоб потім не було пізно.