Ранкове засідання 8 жовтня
Голова Верховної Ради Володимир Литвин на початку пленарного засідання привітав юристів із професійним святом. Першим питанням порядку денного стояло представлення проекту Державного бюджету на 2010 рік. Однак лідери фракцій наполягали розпочати роботу з розгляду кадрових питань — про звільнення і призначення міністрів. Регіонали наполягали на звільненні міністрів внутрішніх справ, охорони здоров’я, юстиції, транспорту. Президент вніс подання про призначення міністром закордонних справ голови ради Національного банку Петра Порошенка.
Лідер фракції «НУ—НС» Микола Мартиненко нагадав, що домовленості про розгляд кадрових питань було досягнуто на останній погоджувальній раді. Його підтримав і лідер фракції БЮТ Іван Кириленко. Натомість заступник лідера фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що перед розглядом проекту державного кошторису треба змінити соціальні стандарти, ухваливши в цілому законопроекти про підвищення мінімальної зарплати, пенсії та прожиткового мінімуму. Щоб знати, на яких показниках має будуватися проект держбюджету, Адам Мартинюк (КПУ) запропонував ще раз провести засідання погоджувальної ради, щоб «уточнити всі нюанси». На вимогу фракцій БЮТ і «НУ—НС» В. Литвин оголосив перерву і запросив лідерів фракцій на нараду для консультацій. Проте і кадрові питання не були остаточно узгоджені. Регіонали заявили, що не віддадуть жодного голосу за кандидатуру голови ради Національного банку Петра Порошенка на посаду міністра закордонних справ. «Ми не беремо участі у формуванні уряду і не брали участі, — сказав О. Єфремов. Натомість бютівець Сергій Міщенко спрогнозував результативне голосування за міністра закордонних справ. «Думаю, що призначення Порошенка міністром закордонних справ — це компроміс між всіма, хто сьогодні знаходиться у вищих ешелонах влади. Прогнозую, що буде не менше 250 голосів», — сказав він. Після погоджувальної ради депутати домовилися спочатку розглянути представлення проекту закону про держбюджет-2010, а після того — призначення та звільнення міністрів і суддів. Водночас фракції Партії регіонів і комуністів попросили головуючого оголосити ще одну перерву для консультацій.
Заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський доповів основні параметри цього документа. За його словами, уряд розраховує на пожвавлення економічної діяльності та збільшення доходів. Доходи зведеного бюджету наступного року плануються у розмірі 359,4 млрд. грн., зростання ВВП — на рівні 3,7 відсотка. Індекс споживчих цін — на рівні 9,7, індекс цін виробників — 13,6 відсотка. На 20 відсотків мають збільшитися соціальні видатки.
Під час запитань до доповідача депутати висловлювали стурбованість щодо дефіциту бюджету, недофінансування потреб оборони, соціальних стандартів, показників інфляції, курсу валют, критеріїв розподілу державних видатків тощо.
Комітет Верховної Ради з питань бюджету ще не підготував свої висновки щодо проекту державного кошторису на наступний рік, оскільки засідання ніяк не може відбутися через відсутність кворуму, повідомив голова комітету Микола Деркач. За його словами, багато статей держбюджету розраховано не за реалістичними показниками та всупереч Бюджетному кодексу та іншим чинним законам, тож законопроект потребує ще істотного доопрацювання.
Під час виступів від фракцій пролунало багато критики на адресу підготовленого урядом документа. Микола Азаров (Партія регіонів) стверджував, що проект бюджету не можна назвати збалансованим, оскільки до нього закладено 120 млрд. грн. запозичень. А рівень життя людей та соціальних стандартів навіть занижено порівняно з поточним роком.
Олег Зарубінський (Блок Литвина) назвав проект бюджету «не бюджетом проїдання і не бюджетом розвитку, а бюджетом виживання». Депутат звернув увагу на те, що, незважаючи на зрозуміле бажання уряду зекономити, передбачають дивні видатки: зокрема, збільшити утримання адміністративного апарату. «Над бюджетом ще треба серйозно працювати», — наголосив О. Зарубінський.
В’ячеслав Кириленко («НУ—НС») висловив здивування, що під час представлення у парламенті проекту держбюджету-2010 уряд не присутній у повному складі. Парламентарій також не підтримав закладені в документі макроекономічні показники: «Вони нереалістичні до виконання, але особливої дискусії на цю тему уряд чути не бажає».
Алла Александровська (КПУ) так пояснила, чому напівпорожня урядова ложа: законопроект настільки нереальний, тому прем’єру і не хочеться особисто його доповідати. Депутат заявила, що фракція КПУ не підтримає проект держбюджету, насамперед тому, що Кабмін не хоче збільшити виплати соціально незахищеним верствам населення відповідно до рівня інфляції.
Проект бюджету підтримали лише бютівці. Володимир Бондаренко (БЮТ) переконував, що не можна все зафарбовувати чорними тонами і цей бюджет є унікальним, зокрема, тим, що вперше не пропонується змінити податкові правила, він дає змогу територіальним громадам одразу отримати бюджет, а не очікувати, доки його сформують в обласних адміністраціях.
Олександр Пеклушенко вніс проект постанови, якою пропонувалося відхилити та відправити на доопрацювання урядовий законопроект із урахуванням Бюджетного кодексу та інших законів. «Це просто бюджетна авантюра, бо бюджет має базуватися на тому, як закінчується бюджетний рік», — сказав депутат.
***
Голова Верховної Ради Володимир Литвин пояснив численні перерви тим, що Партія регіонів затягує час, щоб не дати коаліції перейти до розгляду кадрових питань. В інтерв’ю журналістам у кулуарах парламенту він заявив: «Я не керуюся емоціями. Для мене важливо, щоб парламент не був заблокований. Ті питання, які сьогодні ставляться, орієнтовані на затягування часу».