Футбол. Як повідомляє українська служба Бі-бі-сі, кваліфікаційний матч чемпіонату світу між Англією та Україною в суботу буде показаний у Великій Британії напряму тільки користувачам Інтернету, яким доведеться заплатити щонайменше 4,99 фунта стерлінгів (більш як 60 гривень).

Раніше всі матчі збірної Англії були доступні на телебаченні. Міжнародна агенція «Кентаро», яку призначила розпорядником Федерація футболу України, спочатку продала права на показ гри у Британії компанії «Сетанта», що займалася платним телебаченням. Проте та фірма розвалилася, і транслювати матч на Інтернеті було призначено компанію «Перформ». Англія вже пройшла відбір на чемпіонат світу з футболу-2010, вигравши всі вісім групових матчів. Тому жодна з традиційних телекомпаній не захотіла платити виставлену ціну за показ гри, яка починається о 17.15 за британським часом.

Але таке повідомлення роздратувало спортивних фанатів, які хотіли дивитися гру по телевізору. Матч рекламується в деяких національних газетах, і глядачі зможуть передплатити матч через систему електронних розрахунків ПейПал.

Пітер Сілверстоун, виконавчий директор «Кентаро», сказав Бі-бі-сі «Спорт»: «Дивитися можна буде так само, як й інші потоки відео на Інтернеті, як ЮТ’юб чи Бі-бі-сі Ай-Плеєр: відкриється окреме вікно із плеєром, і почнеться матч у чудовій якості». Колишній тренер збірної Англії Свен-Горан Ерікссон буде частиною студійної команди під час матчу, а «Кентаро» пообіцяла «найкращу групу коментаторів». Для тих, хто передплатить матч раніше опівночі у середу, вартість буде 4,99 фунта стерлінгів. Ціна, втім, зростатиме і в суботу сягне 11,99 фунта стерлінгів.

Мережа кінотеатрів Одеон покаже гру в прямому ефірі в усій країні, включно з центральним кінотеатром на майдані Лестер-сквер у Лонодні, але у традиційних британських пабах матч показати не зможуть. Речник Футбольної асоціації Англії Ейдріан Бевінгтон визнав: «Ми, звичайно, хотіли б, щоб гру показали якомога більшій кількості людей», але додав, що це питання непідконтрольне асоціації.

«Права належать українській федерації футболу і агентам, яких вони призначили для їх продажу», —сказав він Бі-бі-сі «Спорт». «Традиційна телевізійна платформа була б ідеальною для показу гри, але це не від нас залежить».