Не секрет, що загалом ми не надто любимо оперу, віддаючи перевагу виступам естрадних співаків, що їх і мистецтвом назвати часом ніяково. І ось у Івано-Франківську вирішили зробити культурну революцію — показати сучасний рівень оперного мистецтва за кордоном, відкрити красу оперного дійства. 
Задля цього в обласному центрі за підтримки міської влади цьогоріч започатковано міжнародний музичний проект «Оперний феєрверк», у рамках якого в Івано-Франківську влаштовують концерти відомих українських і зарубіжних оперних співаків, які силою свого таланту здатні зруйнувати оманливий стереотип, що опера — це нудно і нецікаво.
Переконливим козирем на користь оперного мистецтва став і концерт «Устами Хосе і Кармен», який нещодавно з неймовірним успіхом пройшов на сцені облмуздрамтеатру. В цьому концерті сцени з опери Ж. Бізе «Кармен», популярні арії та романси, мексиканські та іспанські народні пісні, дуети з популярних мюзиклів та опер виконували відомі солісти Вроцлавського оперного театру (Польща) іванофранківка Ірина Житинська та Арнольд Рудковський. Повний аншлаг! Глядачі стоячи дякували гостям за чудовий спів, засипали артистів квітами. Це був справді тріумф чи реванш оперного мистецтва. І подякувати за це треба насамперед піаністці Тетяні Дранчук, яка є автором та ідейним натхненником цього проекту.
Свого часу пані Тетяна працювала концертмейстром у Вроцлавській опері, а нині повернулася до рідного Івано-Франківська. За кордоном дуже цінують оперне мистецтво, каже пані Тетяна, на нього ходять молоді люди, чого не скажеш про Україну. І річ тут не лише в недоліках нашого виховання, а й у рівні оперного мистецтва, формі його подачі. За кордоном дбають, щоб виконавиці оперних партій відповідали віку своїх героїнь. Похилого віку примадонни не грають молодих дівчат. Постановки насичені не лише співом, а й дією, дуже красиві. Не дивно, що на них з насолодою ходять не тільки знавці оперного співу.
Тетяні Дранчук вдалося запросити на івано-франківську сцену одних з найкращих співаків Польщі. Йдеться насамперед про Арнольда Рудковського, якого називають «золотим голосом». «Він один з найпопулярніших та найдорожчих оперних співаків Польщі, — каже пані Тетяна. — Це професіонал вищого класу і дуже артистичний чоловік. Цього року він став володарем першої премії в європейському конкурсі тенорів імені Яна Кипури. А нещодавно отримав високу нагороду на конкурсі ім. Пласідо Домінго. Тепер у нього багато запрошень із різних кінців світу. Сам Домінго уклав з ним кілька контрактів. Тож його приїзд до Івано-Франківська вважаю великою честю. Якби не наша спільна робота у Вроцлаві, тісні робочі стосунки з Іриною Житинською, навряд чи він сюди приїхав би».
З Іриною Житинською Тетяна Дранчук познайомилася вісім років тому, коли та навчалася в Івано-Франківському музучилищі імені Дениса Січинського. Потім Ірина закінчила вокальний відділ Національної музичної академії в Києві. А з 2007 року працює солісткою у Вроцлавській опері. До цього певною мірою причетна й Тетяна Дранчук. «Коли я працювала у Польщі, дізналася, що у Вроцлаві прослуховуватимуть співачок з низькими голосами, і сказала про це Ірині. Дівчина взяла участь у конкурсі, після чого її одразу прийняли до Вроцлавської опери. За неповних два роки Ірина зробила велику кар’єру в Польщі. Молоду співачку нині запрошують виступати з усього світу», — радіє пані Тетяна.
Успіхи Ірини справді вражають. Вона вже виконує головні ролі, зокрема, роль Кармен в опері Бізе, де Арнольд Рудковський грає роль Хосе. Цю красиву, надзвичайно працьовиту, розумну і талановиту дівчину називають перлиною Вроцлавської опери, а магію її сильного голосу, артистизму вже відчули тисячі глядачів. Тепер її спізнали на собі й іванофранківці. Вони були вражені, зворушені, щасливі й горді за свою землячку.
Особливо глядачі були розчулені, коли чарівний поляк Арнольд Рудковський разом з Іриною виконали на завершення концерту українську народну пісню. Її вони присвятили батькові Тетяни Дранчук панові Михайлові. Як вдячність за доньку, яка робить для популяризації оперного мистецтва більше, ніж багато мистецьких інституцій разом узятих.
 
Івано-Франківськ.
На знімку: Ірина Житинська і Арнольд Рудковський.
Фото з архіву Тетяни Дранчук.