— Ви навіть не уявляєте собі, які вони надзвичайні! — каже Наталка. — Неймовірно відповідальні, викладаються не на сто — на сто п’ятдесят відсотків. Мені їх часом навіть шкода стає: у мене самої мама такого віку. Іноді кажу: «Та відпочиньте хоч трохи!», а вони мені: «Ми по-іншому працювати не вміємо». Спека, дощ — байдуже, вони «на посту». Мовляв, переживаємо, щоб акція спрацювала, щоб усе  було правильно... Я такого ставлення до роботи ще не бачила!
«Вони» — це дві усмішливі киянки Людмила Іванівна і Неля Гермівна, учасниці завершеної минулої неділі десятиденної акції «Петрівна та Іллівна он-лайн» від одного з українських сайтів нерухомості. Зустріти їхніх колег — симпатичних дам літнього віку — можна було біля залізничних вокзалів 11 найбільших міст країни. Одягнені в яскраво-оранжеві куртки і «озброєні» рекламними листівками, вони агітували орендувати житло через Інтернет.
Потрібні активні й комунікабельні
— Учасниці акції «Петрівна та Іллівна он-лайн» уособлюють жінок, котрі і в спеку, і в холоднечу працюють — здають житло, — розповідає Наталя Надобенко, менеджер агентства, що курирує захід.
— Петрівна та Іллівна — реальні жінки?
— Ні, це такі наче умовні імена, — посміхається Наталка. — Мета акції — збільшити кількість користувачів українського Інтернету в сегменті безкоштовних оголошень. От наші «Петрівни та Іллівни» і агітують за те, щоб люди не вдавалися до послуг посередників, а шукали житло в Інтернеті напряму. Важливо і те, що в такий спосіб у літніх жінок є можливість підробітку без агітації за якусь політичну силу.
Зрозуміло, що «Петрівнами та Іллівнами» могли стати зовсім не усі. А тільки жінки у віці 55—65 років, активні, комунікабельні, що користуються Інтернетом. Для кандидаток, придатних за всіма параметрами, крім останнього, організували тритижневі курси, де їх навчали розміщати оголошення в Інтернеті, користуватися пошуковими системами і сайтами.
Не скидайте нас з рахунку!
Людмила Іванівна вже пенсійного віку, але ще працює. Останнім часом обставини склалися так, що вона змушена була шукати додаткового заробітку. Коли запропонували тимчасово перевтілитися на «Петрівну», погодилася, не роздумуючи.
— Взагалі я й досі працюю і раніше не «підхалтурювала». Але зараз у нас, як і скрізь, спад, зарплата невелика, пенсія теж. І тут все дуже вдало збіглося — ця робота приносить хай і невеликий, але все-таки доход, до того ж вона мені цікава. Я люблю спілкуватися з людьми, а ця робота дуже жива, щодня — нові обличчя. Чи втомлюємося? Та ні. Щоправда, у дні, коли доводиться надто вже багато говорити, то ввечері й помовчати хочеться, — сміється Людмила Іванівна.
— Я теж людина дуже контактна, коло спілкування в мене широке, от одна знайома і розповіла про кастинг, — розповідає 65-річна Неля Гермівна. — Я його пройшла, і мені запропонували взяти участь в акції. Як на мене, кожна робота хороша. Можливо, ця — не оптимальний варіант, але мені підходить. Думаю, будь-який пенсіонер може сьогодні заробити, якщо йому дозволяє здоров’я і є таке бажання. Наприклад, зараз дуже багато рекламних агенцій, яким потрібні люди, котрі роздають рекламні листівки. А це непогана підмога для сімейного бюджету.
— Безперечно, в нашому віці досить складно знайти роботу, — продовжує Людмила Іванівна. — Але ж люди нашого віку — дуже працездатні! На перекури ми не ходимо, каву кожні п’ять хвилин не п’ємо, хлопців на всі боки не «відстрілюємо». Дуже хотілося б, щоб роботодавці не скидали з рахунку комунікабельних, працездатних і енергійних жінок.