Сонячна погода зустріла в Севастополі теплохід «Зірка Дніпра» з учасниками ювілейного, ХХ Міжнародного фестивалю анімаційних фільмів «КРОК». Але погода не додала оптимізму до виступів, які пролунали на прес-конференції.
Українські кінорежисери-аніматори Олег Фіалко, Євген Сивоконь, їхній колега з Росії Едуард Назаров в унісон зі своїми колегами скаржилися на те, що «з кожним роком дедалі складніше проводити це свято анімації». Особливої загадки тут немає: Росія та Україна, які заснували фестиваль, фінансувати «КРОК» не в змозі.
Звістка про те, що на створення «федеративного» кіно в 2009-му Росія виділила грошей рівно в шістдесят один раз більше, ніж записано у відповідній статті українського бюджету, тішила мало. Навіть після того, як один із режисерів натякнув, що левова частка коштів російського кіновиробництва іде на фільми Микити Михалкова.
Якщо зважити на те, що «КРОК», за твердженням дирекції МКФ, розміщеним на головній сторінці офіційного сайту, «єдиний у СНД фестиваль анімаційного кіно, справедливо визнаний за світовими рейтингами одним із кращих на планеті», є про що тривожитися: не тільки про долю «КРОКу», а й узагалі про анімаційний кінематограф — за такого фінансування незабаром на фестиваль везти не буде чого.
А поки що на гран-прі МКФ «КРОК»-2009 претендували автори з тридцяти семи країн, які виставили на суд журі сотню фільмів.
 
Севастополь.
На знімку: автор культових персонажів з фільму «Жив-був пес» Едуард Назаров був налаштований більше філософськи, ніж весело.
Фото з архіву автора.